Община Русе включва и дронове в охраната на вилните зони край града, съобщава БТА.

“Тъй като приканваме гражданите да спазват противоепидемичните мерки – да си стоят вкъщи и да си пазят здравето, ние трябва да имаме по-висока ангажираност по отношение на опазване на тяхното имущество, до което те не могат да отидат”. Това каза кметът на Русе Пенчо Милков, цитиран от БТА по време на организираната демонстрация с безпилотните летателни средства, които ще помагат при охраната.


Той обясни, че общината е потърсила съдействие от Русенския университет, откъдето са предоставени модерните дронове.
Милков обясни, че при обходите в идните дни на екипите на специализираното общинско звено “КООРС” ще има и оператор, който да управлява безпилотното летателно средство.
Доц. Георги Христов от Русенския университет обясни, че това са специализирани индустриални дронове, снабдени с термални камери.

снимка: Русе Инфо

“Основната цел е да окажем съдействие на община Русе в опазване на имуществото, както и при струпване на много хора”, обясни Христов.
По думите му, дроновете са купени по проекти на Русенския университет. Те са част от система за ранно откриване на пожари, която се изгражда. Безпилотните летателни средства са устойчиви на дъжд, на мъгла, а също и на вятър, но до определена скорост.
Христов обясни, че с една батерия дронът може да лети 40 минути. Има възможност да му се зададат определени температурни диапазони, които да се изолират от останалата част на картината. Така ще бъдат засичани и хората.
Кметът на Русе коментира, че по данни на полицията в първите дни на извънредното положение се наблюдава намаление в броя на посегателствата във вилните зони.


Share Follow

Leave A Reply