Задължителни маски и ръкавици сега

В началото на седмицата част от българската общественост реагира остро на поредния извънреден закон, който бе приет с цел ограничаване на пандемията от коронавирус в България. Става въпрос за издадената заповед от здравния министър Кирил Ананиев гражданите да излизат от домовете си само с предпазни маски на лицето си. Недоволството на част от гражданите бе предизвикано от редица изявления и коментари от специалисти в предния месец, че маските по никакъв начин не помагат на здравите хора и по-скоро са важни за носене от заразените. Последва огъване на здравния министър Кирил Ананиев и отменяне на закона. 

Строгите и навременни мерки на правителството в България дават резултат и едно огъване на властта пред претенциите на част от обществото точно в такъв момент не са логични. Напротив, законът трябваше да остане. Нещо повече, трябва да забранят и излизането без ръкавици на всички граждани. Само с крути мерки ще се справим с тази зараза. Разбира се, трябва да има гратисен период, в който всички граждани да се снабдят с маски и ръкавици.

снимка: Getty Images

Сякаш комуникацията по темата не беше добра и гражданите не разбраха защо всъщност е толкова важно всички да са с маски, а дори и с ръкавици. Да, маските не са от такава помощ за здравите хора, но знаем ли кои всъщност са здрави? Вирусът проявява симптомите си до 4 дни след влизане в организма. Има хора, при които дори не проявява симптоми. Те са само преносители и потенциални заразители на своите близки и всеки, които има контакт с тях. Едно задължително и стриктно спазване на употребата на маски и ръкавици от всички граждани ще елиминира фактора неизвестност. Ще се елиминира и разпространението на вируса от страна на безсимптомни носители. Тези мерки ще намалят драстично мащаба на заразата. Сега не е време за капризи, а за “Крумови закони” в борбата с пандемията.

снимка: pixabay.com

Коронавирусът вече и в Народното събрание

Вече е факт – пандемията застигна Народното събрание. Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, депутатът от ГЕРБ Даниела Малешкова и депутатът от ДПС Хасан Адемов са с положителни проби за заразата. Въпрос на време бе коронавирусът да стигне и в парламента. Сега остава въпросът как ще продължи работата на най-висшата управленска институция в България? Ще продължи ли изобщо? И най-вече кога най-после българската администрация и законодателството ще влязат в 21-ви век и ще разчитат повече на електронните и дистанционни методи за работа?

снимка: БГНЕС

В парламента се появиха предложения за виртуални дискусии по подобие на българските училища и висшите учебни заведения. Оказа се, че Конституцията не позволява подобно нещо. Логично е Конституция, изготвена и подписана преди изобретяването на интернета, да не включва в себе си текст, който позволява дистанционни заседания и гласуване.

снимка: informo.bg

С оглед на създалата се ситуация, няма по-подходящ момент българските депутати да помислят над промени в законодателството, с което то най-после да се модернизира и да се обърне внимание на актуалните технологични средства. Не само за дистанционните заседания в НС, но и за цялостното функциониране на държавната администрация. В това число доразвиването на електронното правителство, връщане на дебата за онлайн гласуването и още по-масовото навлизане на електронните услуги за гражданите в бъдеще. Светът и България са в състояние на най-големия социален експеримент. Този експеримент ще покаже до колко ефикасно може обществата ни да функционират само през модерните виртуални способи. Поуки от този експеримент не трябва да си взима само частният сектор, но и държавният. И това трябва да започне от законодателната работа на Народното събрание.

Европейската солидарност пред изпитание

Европа се оказа тежко засегната от коронавируса. Не само в броя на заразените и жертвите от заразата, но и от гледна точна на икономическите щети, от които ще пострадат още повече хора. Едно е сигурно – 100% от гражданите на ЕС ще пострадат от пандемията. Някои ще пострадат директно от заразата, а други индиректно през икономическите щети, които тя нанася. Именно в този момент Европейският съюз е поставен пред най-голямото си изпитание.

снимка: БГНЕС

Сега е моментът европейската общност да покаже, че е силна, когато е заедно, а разединенията да останат на заден план. Смисълът от функционирането на ЕС е именно в такива моменти страните членки да излязат обединени, солидарни и заедно да се справят с предизвикателствата. През тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен одобри отговор на епидемията от COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро. Огромна сума, която ще бъде на разположение на всички страни в съюза, без изключения.

снимка: Shutterstock

Сега всички усилия на ЕС приоритетно ще бъдат насочени към живота след пандемията, как страните да се справят с него и как Европа да излезе от кризата с възможно най-малко щети върху икономиката си. Коронавирусът е поредното сериозно изпитание, което европейската общност трябва да пребори. Има два изхода от ситуацията – или съюзът излиза по-единен и по-силен отпреди, или тлеещите дългогодишни проблеми в общността ще се задълбочат и няма да доведат до нищо добро.


Share Follow

Leave A Reply