“Има два завода, които тестват производството на респиратори в България и ако са успешни, ще ги изпратим за сертифициране в Европа”. Това заяви на пресконференция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

“Две от най-високо развитите европейски държави тестваха в лаборатории защитни облекла, произведени в България и поръчват по 10 хиляди бройки, ако може и на ден да произведем. Толкова качествено работят нашите фабрики”, добави той.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Борисов уточни, че произведените в страната предпазни очила и шлемове също са изпратени в лаборатории за сертификация. “Същите преди ги поръчвахме от Китай”, добави премиерът. Има два договора с Китай за по 1 милион маски. Първият договор е за обикновени маски KN95, предназначени за административните структури на преден план – РЗИ, Митници, МВР. Вторите са FFP2, те са медицински маски, които вече са разпределени по РЗИ и лечебните заведения. Това съобщи на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Министърът уточни, че са поръчани най-добрите респиратори, които се произвеждат в Китай и се ползват и в почти всички европейски държави.


Share Follow

Leave A Reply