Тази вечер британската кралица Елизабет Втора ще направи извънредно телевизионно обръщение в опит да обедини нацията в заради кризата от Covid-19. В откъс от речта, публикуван от Бъкингамския дворец, тя призовава британците да покажат същата непоколебима решимост като предците си пред лицето на епидемията от коронавируса.

“Надявам се, че в бъдещите години всички ще могат да се гордеят с това как са реагирали на това предизвикателство, а тези, които ще дойдат след нас, ще кажат, че британците от това поколение са били не по-малко силни от предишните. Че такива достойнства като самодисциплина, спокойна доброжелателна решимост и чувство за другарство все още са присъщи за тази страна”, се казва в посланието на кралицата, цитарано от Ройтерс.

снимка: БГНЕС

“Съзнавам, че се обръщам към Вас във време, което представлява все по-голямо предизвикателство – време на смут в живота на нашата страна, смут, който донесе мъка на някои, финансови трудности на мнозина и огромни промени в ежедневния живот на всички ни”, ще допълни кралицата. Извънредното телевизионното обръщение, което ще бъде излъчено в 19,00 ч. по Гринуич за Обединеното кралство и Общността на нациите, е едва петото за 68-те години на трона, отбелязва Франс прес.

снимка: locative.net

Кралицата се обръща към нацията всяка Коледа, но посланията по специални случаи са много редки. Досега Елизабет Втора го е правила едва три пъти в моменти на криза и скръбни събития – през 2002 г. след смъртта на кралицата-майка, през 1997 г. преди погребението на принцеса Даяна и през 1991 г. по време на войната в Персийския залив, и само веднъж по радостен повод – през 2012 г. за 60-годишнината от възкачването на Елизабет Втора на трона, отбелязва БТА.


Share Follow

Leave A Reply