Медицински държавата се справя добре с кризата, а управленски зле с хаотични решения, без ясна цел и средства. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред бТВ. На въпрос каква е оценката й за справянето с проблема с коронавируса, Корнелия Нинова коментира: “Медицински добре. Предприемат се мерки, макар че имаше спорове да се тестваме или не. Управленски зле. Хаотични решения, без ясна цел, без конкретни средства за помощ на хората, с постоянно променянане на позициите, но това е стил на премиера 10 години. Проба-грешка. Ето пробваме. Внесоха предложения да се наказват лекари, които не искат да работят понеже нямат предпазно облекло, да им се налагат глоби. Стана напрежение, изтеглиха го. Вчера Закон за енергетиката, вижда се, че парите няма да бъдат възстановени на потребителя, изтеглят го”, коментира Нинова.

снимка: БСП

На въпрос дали може да има единомислие, лидерът на БСП заяви, че това може да се случи. “Постигнахме го онзи ден, когато се събрахме на 13-ти и решихме да има извънредно положение. Тогава седнахме, разумно и с аргументи решихме, че това е неизбежно. Какво се случи след това. В онзи момент се споразумяхме като наближи изтичането на срока на извънредното положение, да дойде правителството да каже: “Това направихме”, “Това е необходимо”, “Това е състоянието на хазната”, “Нека да решим как да изразходваме парите”. Сядаме отново и заедно решаваме в името на България. Е, не се случи”, изтъкна още Нинова.

Тя поясни, че управляващите са призовали БСП да си дадат предложенията и са коментирали, че всичко, което е добро, ще го приемат. “Всичко, което предложихме беше отхвърлено и охулено”, подчерта още Нинова.

Попитана дали сега по време на кризата се е чувала с премиера Бойко Борисов, Нинова отговори: “Не. Има инстутицонален начин да си говорим. На актуализацията на бюджета беше хубаво да дойде, да седнем отново в кабинета на г-жа Караянчева, да разговаряме, но нито една от уговорките, които направихме на 13-ти март, те не изпълняват. Нито една от разумните мерки, които предложихме досега, не приемат. Виждам, че днес започват да ги приемат”, изтъкна още Корнелия Нинова. Според нея обединението е възможно, ако се желае от двете страни.

В отговор на въпрос за стила на президента по време на кризата, лидерът на БСП отчете, че той е последователен. “Това е негова позиция от началото на мандата му да изисква прозрачност, справедливост, грижа за обикновения човек, доходите, тревога за това. Оценявам го като последователен в тази му позиция”, изтъкна още тя.


Share Follow

Leave A Reply