“Смятам, че откакто Румен Радев е президент инструментът като вето загуби правния си и политически смисъл и в тази връзка очаквам ново вето на държавния глава по Закона за извънредното положение. Трудно ми е обаче да прогнозирам какви мотиви ще измислят този път колегите от президентството, но съм сигурен, че опитват да контролират контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че законодателния орган да потвърди волята си“. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред Нова телевизия.

снимка: БГНЕС

Данаил Кирилов коментира и излязлата преди дни информация в медиите за евентуална намеса в сървърите на системата за разпределение на делата във ВСС. Той посочи и част от рисковете от такава намеса. „Докладът казва, че най-големият такъв е липса на валидация на КЕП (квалифициран електронен подпис). Следващият риск е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд и редакции на съдии от друго съдилище“, уточни правосъдният министър и даде пример, че от софийски съд може да се редактират имената на съдиите в хасковския и дори да ги пуснат в отпуск.

снимка: temida.tv

Кирилов каза, че е провел разговор с IT експертите на ВСС, които му обяснили, че не проверяват влизанията и записите в сървъра им. По думите му тези, които са влизали в системата са имали възможност да редактират действията си. Той обясни, че няма въведени правила в законодателството за това дали манипулираните дела трябва да започнат наново.


Share Follow

Leave A Reply