Шефът на Европейският изследователски съвет (ЕИС) е подал оставка, потвърди ЕС, на фона на съобщения, че причината е европейският отговор на пандемията от Covid-19, предаде АФП.

Мауро Ферари, който пое председателския пост в европейската изследователска агенция през януари, заяви пред „Файненшъл таймс“, че е „изключително разочарован“ от отговора на блока за пандемията, която тежко засегна Италия и Испания.

Говорител на Еврокомисията потвърди днес, че Ферари е подал оставка, влизаща незабавно в сила във вторник. От името на ЕК той изрази съжаление за оставката в началото на мандата му, съвпадаща с безпрецедентна криза, в която ролята на изследванията в ЕС е ключова.

В изявление за „Файненшъл таймс“ Ферари посочва, че се е присъединил към Европейския изследователски съвет (ЕИС) като горещ привърженик на ЕС, на начинът, по който Съюзът е реагирал на коронавируса, е променил мнението му.

снимка: pixabay.com

Той посочва, че стратегията, която е предложил за борба с вируса, е била отхвърлена единодушно от научния съвет на ЕИС, защото била срещу обичайния начин на работа на агенцията.

Мауро Ферари е на 60 години. Той има италианско и американско гражданств и е смятан за един от пионерите в наномедицината. В продължение на десетилетия той работи в САЩ, преди да приеме поста в ЕИС.

ЕИС е създаден през 2007 г. за общоевропейски върхови изследвания, като през 2019 г. имаше бюджет от над 2 милиарда евро през 2019 г.


Share Follow

Leave A Reply