Съставени са 5 акта за нарушения на столичния пазар “Красно село”. Това стана ясно след проверка на кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

“Ние сме на терен и сме в контакт, за да създадем по-добра организация. Целта е да може да работят пазарите, както заради търговците, така и заради клиентите”, отбеляза столичният кмет.

снимка: БГНЕС

На въпрос дали има нарушения на пазара “Красно село”, Йорданка Фандъкова отбеляза, че това трябва да кажат експертите, но тя лично не е видяла нарушения. “Има създадена организация, има КПП-та и отделен вход и изход. Движението е еднопосочно и хората са с маски, а търговците са осигурили дезинфектант на всяка сергия. Въпросът е да се спазват тези правила. От това зависи и по-нататъшното действие и мерки”, посочи кметът Фандъкова.

“Нашата цел не е да се търсят нарушения и да се съставят актове, а напротив. Това е дейност, която я правим с нежелание, но се налага”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По думите му към днешния ден е направена добра организация, като е ангажиран и много повече полицейски ресурс и охрана.

“Днес е работен ден и сравнително по-малко хора идват на пазара, ако идват, то те са по-разпределени във времето. Не така, обаче, стоеше въпросът събота и неделя, когато всички бяхме свидетели на масово неспазване на това, което е разпоредено. Хората сами се излагаха на риск да бъдат заразени или те да заразят някой друг незнаейки”, каза министър Маринов.

снимка: БГНЕС

Той отбеляза, че се очаква всеки ден да има струпване, защото времето е слънчево:

“Знаете, че предишните седмици ни изненада априлски сняг и хората си бяха по домовете, но след като грейна слънцето виждате, че вече им е писнало да си стоят по домовете и всички излизат навън. Идеята е и чрез медиите да дадем послание, че и да отидат на пазар гражданите, ако видят, че някой наближава тяхната дистанция да го предупредят. Не го чувствайте като нещо срамно”, каза той.

По думите му миналата седмица Столична дирекция, заедно с Регионалната здравна инспекция, е написала предписания на всички управители на пазари, но след като се е установило, че в събота не са се спазвали, се е наложила и тази мярка за затваряне на пазарите.


Share Follow

Leave A Reply