Вирус в махалата

Пандемията от коронавирус продължава своето настъпление в световен мащаб. На фона на кризисната ситуация последния месец в България премина повече от добре. Заразените в страната бяха в пъти по-ниски от заразените в съседните ни страни. Жертвите също. На фона на добрите новини дойде и признанието от Европейската комисия, която обяви страната ни за една от най-добре справящите се в овладяването на заразата в ЕС.

снимка: ВМА

“Според информация на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към момента България има най-ниска заболеваемост от Covid-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия.” Написа премиерът Бойко Борисов във “Фейсбук”.

Не мина и ден след добрата новина, когато последва и лошата. Страната ни регистрира рекорден брой заразени за едно денонощие. 48 положителни проби, а спадащата до момента крива на заразените рязко се изкачи нагоре. Оформиха се две нови огнища на заразата, които са с основен принос за повишените бройки. Това са софийските гета “Филиповци” и “Факултета”. Липсата на дисциплина и самоконтрол сред местното ромско население се оказа опасно за двете махали. Стотици са случаите на хора, завърнали се от Западна Европа през последните месеци в махалите.

снимка: БГНЕС

Печалните резултати са налице. Само за последните дни има повече от 20 регистрирани случаи в столичните махали. Положението е подобно и в другите ромски махали по българските градове. Безотговорното поведение на връщащите се от чужбина роми в България рискува да влоши трайно положението със заразата, а единственото решение са още по-крайните мерки. Защо обаче трябва всички да страдаме, заради една част от обществото? Време ли е да говорим за частични и локални изолации в подобни “гнезда” на заразата, за сметка на останалите части от страната? Когато едни са дисциплинирани, а други не, е редно да се изолират само недисциплинираните, а не всички.

София под блокада

Страстната седмица дойде, а с нея се нажежиха и страстите в България. На фона на празничните блокади в световен мащаб, в България ситуацията въреше към разхлабване на мерките. Уви, нещата се обърнанха на 180 градуса. Оказа се, че освен безотговорното поведение в софийските махали, ставаме свидетели и на безотговорно поведение от друга голяма част от живеещите в столицата. Обичайните предпразнични задръствания на изходите не София се завърнаха в необичаен момент.

снимка: БГНЕС

На фона на стотици предупреждения, рестрикции и ограничения от страна на властите, на фона на тревожната статистика за столицата като главно гнездо на коронавируса в България, хиляди българи все пак решиха да напуснат София по празниците и да се върнат по родните си места. Хиляди българи измамиха властите на КПП по изходите на града и същите тези хиляди българи поставиха живота на близките и съседите си пред голям риск като решиха да ги посетят за няколко дни. И вместо да си останат по домовете и да спомогнат за частичното разхлабване на мерките в голяма част от страната, то направиха точно обратното и ще спомогнат за нови вълни на заразата извън София.

Тук въпросът на главния секретар на МВР Ивайло Иванов е много точен:

Не се опитвайте да заблудите никого, заблуждавате само себе си! Останете си вкъщи. Когато сме живи и здрави, когато сме добре, всеки ден е празник, ще има време да видим нашите родители, нашите близки и приятели, ще има време пак да излезем на заведение, да се съберем с добра компания, но нека не опропастяваме това, което постигнахме от 13 март досега”, посочи Ивайло Иванов.

Кого всъщност заблуждавате като бягате от София и рискувате да заразите майките и бащите си, бабите и дядовците си, близки и съседи? Сега столицата е под тотална блокада и ще остане така поне до края на празничните дни. Властите се предовериха в дисциплината на хората и закъсняха с тази мярка. За разлика от много други наши съседни страни, при нас постъпиха изключително либерално, поради подобреното положение. Е, сега положението ще се влоши а ние всички като общество ще върнем отново в пандемичната реалност, от което явно скоро няма да излезем.

Тръмп срещу СЗО

От една седмица насам САЩ се издигна в класацията до най-потърпевшата страна от световната пандемия. Заразените в страната надхвърлят 680 000, а смъртните случаи са близо 36 000. На фона на печалната статистика дойде едно неочаквано изказване на американския президент Доналд Тръмп.

лого на Световната здравна организация

“Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса”, заяви Тръмп в Белия дом. “Светът получи много фалшиви информации /от СЗО/ относно заразяването и смъртността” от Ковид-19, добави той.

снимка: БГНЕС

Има логика в търсенето на вина в поведението на Световната здравна организация, след като в първите месеци на заразата тя действаше твърде неадекватно. На първо място, те излязоха със съобщения, че новият COVID-19 не може да се предава от човек на човек. След това твърде подозрително се довериха сляпо на китайското правителство, което първоначално опроверга слуховете за настъпила епидемия в Ухан. В продължение на близо месец китайските власти умишлено укриваха мащабите на заразата и не предприемаха адекватни мерки, което до голяма степен форсира разпространението й в световен мащаб и доведе човечеството до днешното положение.

снимка: БГНЕС

Всички тези действия на СЗО са повече от подозрителни, а огранизацията определено има нужда от преструктуриране и преосмисляне, а защо не и на смяна на управата. Още по-логично е страната, която има най-голям принос в бюджета на СЗО- 400 000 млн. долара да й търси отговорност. За съжаление обаче американският президент Доналд Тръмп използва скандала, за да прикрие личностната си вина за ситуацията в Щатите. Неговият “принос” за ситуацията в страната е повече от голям, ако не и равен на този на СЗО. Мерките, които Тръмп предприе бяха крайно закъснели, а той до последно отричаше надвисналата опасност. Американският президент постави икономиката на страната пред здравето на гражданите, което доведе до щети и за двете. Грешниците в тази ситуация трябва да се назовават в пълен списък и, ако в този списък с право влизат СЗО и Си Дзинпин, то със сигурност заслужено място има и Доналд Тръмп.


Share Follow

Leave A Reply