Нова загуба за журналистиката

За съжаление навръх Великден България се прости твърде рано с един от най-ярките телевизионери и представители на журналистиката в страната – Милен Цветков. Една личност, която се открояваше с острия си ум, острия език и непримиримостта си в търсенето на истината, докато влагаше капка ирония и комедия в предаванията си. Истински журналист, оставил трайна среда в гилдията си. Неговата преждевременна смърт е повече от нелепа, съвсем спокойно може да бъде наречена и убийство.

Не, Милен Цветков не бе убит от едно надрусано леке със скъп джип, той бе убит точно от това, с което се бореше в професионалния си път – корупцията и беззаконието, което за някои хора е ежедневие в страната ни. Това надрусано леке, което го убива, е проявлението на тази корупция и беззаконност в България. Неговото поведение, начин на живот и възприятие към заобикалящия го свят са следствие от корупцията и беззаконието в България в последните десетилетия. Точно тази същата, която Европейския съюз години наред сочи като най-големия проблем в страната ни.

снимка: БГНЕС

Сега е времето Милен и всички българи да получат своето възмездие, а властите и съдебната ни система да докажат, че могат да преборят корупцията. Сега е времето този наркоман и родителите, които са го “възпитали”, да усетят пълната сила на закона. Много е важно точно сега, когато цялото общество се е вгледало в този случай, нещата да се случат, а не да се замажат, както често се е случвало. Важно е, защото това не е първият и за съжаление не е и последният подобен случай. Децата на корупцията са много, те са навсякъде сред нас, карат скъпите си коли, които не са купили с пари от родителите си, които най-вероятно са откраднати или усвоени. Всеки от нас можеше да е на мястото на Милен. И точно сега е моментът да се покаже на общността, че правосъдието работи, че такива хора не са безнаказани, и че законът е над всички.

снимка: БГНЕС

И когато говорим за възмездие, няма как да не отбележим и развитието по случая с друг журналист – Слави Ангелов. Прокуратурата извърши масови арести, свързани с нападението над журналиста. “Главният прокурор оредели побоя на Слави Ангелов като атентат срещу държавата.” Като подобен можем да определим и покушението срещу Милен Цветков. Време е атентаторите да си получат заслуженото.

На две крачки от еврозоната

Една положителна новина за България през седмицата, или поне за всички българи, които желаят страната ни да прогресира в своето европейско развитие. Европейската централна банка и Българската народна банка се договориха да сключат предпазно валутно споразумение (суап линия), за да осигурят евро ликвидност. Договорът бе обсъден лично от премиера Борисов и председателя на ЕЦБ Кристин Лагард.

От икономическа гледна точка така наречената суап линия дава на страната ни и на българския лев необходимото допълнително спокойствие в неспокойните и непредсказуеми времена на коронавирус пандемията. Съгласно новата суап линия, Българската народна банка ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове. Едно допълнително презапасяване за страната ни, до което всички се надяваме да не достигнем, но е добре за икономиката ни да знае, че го има.

Снимка: БГНЕС

От политическа гледна точка това е едно признание за стабилността на българския лев и българската икономика, която в последните години отчита траен ръст. Едно признание, което преведено на обикновен език, звучи така: “ние ви имаме пълното доверие и ви очакваме в еврозоната”. Страната ни вече със сигурност се намира на 2 крачки от приемането на еврото. Следващата крачка е приемането на страната в чакалнята на еврозоната, което се очаква да стане факт през юли месец. Последната стъпка ще извървим, ако обществото ни не се поддаде на хибридната и деструктивна атака от фалшиви новини по отношение на еврозоната. В скоро време тя ще навлезе в най-свирепата си фаза с една-единствена цел – да се възпре довършването на българската интеграция в ЕС.

Един различен Рамазан

Християните по света преживяха един крайно различен Великден през изминалите две седмици. Великден под карантина и състояние на световна пандемия. Религиозните празници в такъв момент са време на изпитание, което показва колко силен всъщност ни е духът, но също така и показва колко силно чувство за дисциплина и отговорност имаме към близките и приятелите си. В случая хиляди българи се провалиха в този тест и поеха на път за празника въпреки предупрежденията и ограниченията, а сега седмица по-късно берем плодовете на тази голяма великденска екскурзия. България достига рекорден брой заразени на денонощие.

снимка: Getty Images

Седмица след Великден мюсюлманите по света и в България също са поставени пред изпитанието на пандемията. Започва един от големите мюсюлмански празници Рамазан Байрам. За съжаление на фона на празника, нашата съседка Турция регистрира рекорден брой заболели от COVID-19. Болните в страната надхвърлят вече бройката от 100 000. Навръх свещения за мюсюлманите празник югоизточната ни съседка се превърна в най-пострадалата от коронавируса страна в света извън Европа и САЩ. На фона на тези печални статистики България има огромна диаспора в тази страна, което представлява ново изпитание в борбата със заразата в страната ни.

снимка: offnews.bg

Правителството и мюфтийството в България предприеха мерки преди началото на свещения месец. Масовите молитви в джамиите бяха забранени със заповед на Главното мюфтийство още преди месец, заради разпространението на заразата. По време на Рамазан ограничителните мерки продължават да се спазват, а молитвените храмове в цялата страна ще бъдат отворени единствено за индивидуални посещения.  Здравният министър Кирил Ананиев забрани влизането на хора от Турция в страната по случай празника с цел да се предотврати създаването на нови огнища на заразата. Българските мюсюлмани от двете страни на границата трябва да проявят разбиране и да приемат, че през тази година ще изкарат един по-различен празник, далеч от близки и роднини.


Share Follow

Leave A Reply