56 са новите случаи на COVID-19 у нас. Така общият брой на заразените става 1290. 1030 са активните. 14 лица от новозаразените са в болница. Това каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерски съвет.

Новите случи са от 11 области в страната. Най-много регистрирани със заразата има в София- 22 случая, като 2 от тях са хоспитализирани във ВМА. В област Кюстендил има ново огнище на заразата, като са регистрирани 13 нови случая, 12 от тях са в региона на Дупница. Във Видин  положителните проби през денонощието са 5, като няма нови случи на заразени от медицинския персонал. В Сливен са 4, в Плевен-3, Благоевград-3 и Русе-2. В Пазарджик, Велико Търново, Ямбол и Стара Загора има по един нов случай на COVID-19. Случаят от Стара Загора е свързан с Паничерево.

Стана ясно още, че сред новозаразените има и 3 деца. Две от тях са в Дупница и едно от Видин. Децата от Дупница са момичета на 5 и 7 годинки и не са настанени в болница. От Видин детето е момиче на 3 годинки и също не е хоспитализирано.

От медицинския персонал също има 3 нови положителни проби. Така общият брой на заразените става 138. Новозаразените са лекар, медицинска сестра и санитар от “Пирогов”. Всички те са от различни клиники и нямат общо с хирургията.

Броят на излекуваните е общо 205. 8 нови пациента са дали 2 отрицателни теста са последните 24 часа. 4 от тях са от “Пирогов”, като 2-ма са санитари. В Сливен- 2, Русе-1 и Ямбол- 1.

За последното денонощие още 1 човек е починал. Това е мъж на 81 години. Той е бил настанен във ВМА. Имал е придружаващи заболявания- хронична сърдечна недостатъчност, хронично обструктивна белодробна болест и артериална хипертония. Така броят на починалите в страната става общо 55.

Общият брой на приетите в болници с положителни проби на заразата е 291, като 37 са в интензивни отделения.

Относно предложението на премиера Бойко Борисов извънредното положение да се отмени по-рано от 13 май, ген. Мутафчийски отбеляза:

“Щабът има за задача да поднася обективна информация на правителството и на премиера и въз основа на това, съобразено или не, премиерът взима решение. За това не мога да коментирам неговото предложение”.

Той коментира и очакванията на Националния оперативен щаб и резултатите, относно новозаразените с короавирус в страната ни след Великденските празници, като отбеляза, че следвайки математическите модели и в ретроспективен план- изследванията, България е преживяла един пик, който е бил в началото на април. По думите му след него е имало снижаване и в момента страната ни се катери към следващия си пик. “Дали очакванията са ни били за стотици души на ден или не, това вече е друг въпрос, но факт е, че ние достигнахме стойности, които до сега не бяхме”, изтъкна той. Според него независимо как се анализира и дали има повишен брой изследвания или не, фактът е, че възникват огнища, които са определени със сравнително голям брой хора. По думите му благодарение на бързата реакция на районните здравни инспекции и туширането на огнищата лекарите са се справили.

“Както виждате и в Паничерево бързо се справиха колегите и ограничиха огнищата. Предприеха съвсем адекватни мерки, и в завода в Мизия, надявам се да се случи това нещо и в района на Дупница. Там са две населените места, от които са 12-те новозаразени. Това са село Ресилово и Сапарево. Те са свързани с работа в ТЕЦ “Бобов дол””, посочи ген. Мутафчийски.

Относно отварянето на училищата, председателят на Националния оперативен щаб отбеляза, че в света няма еднозначно мнение кой е по-добрият вариант. По думите му в момента се коментират две стратегии в тази насока:

“Едната е пускане на съвсем малките ученици, включително детските градини. Тук мотивите са свързани с освобождаването от грижата на родителите и възобновяването на производствените процеси. Отчита се, че всяка една такава мярка би довела до усложняване на епидемиологичната обстановка. Никой не е казал, че това нещо е 100% гарантирано и безопасно. Вторият модел е пускането на по-големите ученици. Тук има няколко съображения. Първото е, че на тях им предстоят полагането на много по-важни изпити, от които се определя по-нататъшното им развитие и образование. Второто съображение за пускане на по-големите е, че при тях може да се разчита на по-осъзнато поведение в една епидемиологична ситуация. Това включва носене на лични предпазни средства, спазване на физическа дистанция и използване на дезинфектанти”.

Ген. Мутафчийски подчерта, че и за двете категории се препоръчва двусменен режим на обучение и снижаване на броя на учениците в класните стаи. По думите му всяко разхлабване на мерките би довело до известно усложняване на епидемиологичната обстановка. “Заради това всички държави в света вървят към увеличаване на ресурсите в здравеопазването”, каза той. “Заговори се за отхлабване на мерките в Германия, в пресата видях съобщения, че в Берлин се изграждат зали за приемане на болни. Има ясното съзнание, че такива отхлабвания на мерките ще доведат до осложняване на обстановката. Трябва да има единност в обществото дали може да се плати такава цена, това е и политически въпрос. Експертното мнение е едно и също”, допълни Мутафчийски. Той посочи, че решението за разхлабване на мерките е политическо и не зависи от Щаба.

Относно масовото тестване в столичните квартали “Филиповци” и “Факултета”, директорът на РЗИ – София обяви, че данните са много обещаващи. Ограничени са семейните огнища, както и разпространението на заразата в квартала. Има положителни проби за коронавирус сред служители на столичния градски транспорт. Изследвани са над 600 души, а процентът на заразени е под 1.

От Щаба препоръчват на Министерство на здравеопазването да се направи проучване в Пловдив, тъй като градът е по-средата – има заразени, но той не е огнище. Планирано е в рамките на седмица на случайни места в града под тепетата да се направи тестуване на населението. Целта на тестването е да се открият антитела по Елайза метода.

От Националния оперативен щаб съобщиха, че 39 са случаите на заразени с коронавирус в Сливен. Градът се конкурира със Стара Загора. 101 са заразените в Плевен, 51 в Кюстендил, 41 в Благоевград, а във Видин – 62-ма. В старческия дом в Гара Орешец няма нови случаи на заразени.

“Не е важно само колко е броят на заболелите. Важното е какво може да понесе здравната система. Около 50% от болничните легла в София вече са изчерпани. Във Видин са изчерпани медицинските консумативи. Проблемите са конплексни и не може да се разсъждава само в една насока”, категоричен бе Мутафчийски.


Share Follow

Leave A Reply