Ден на труда в условия на безработица

На 1 май отбелязваме Деня на труда и международната работническа солидарност. На тази дата повечето страни честват обществените и икономически постижения на работническото движение. През тази година ни очаква едно необичайно честване. Заради извънредната пандемична ситуация, обичайните демонстрации в защита на трудещите се ще отпаднат. Това обаче не е най-необичайното около настоящия празник.

Отбелязваме 1 май с рекордни нива на безработица в България и в световен мащаб. Правата на работещите са застрашени като никога досега, а бъдещето е повече от непредвидимо. До преди няколко месеца всичко това би звучало като един лош кошмар, който не би могъл да се осъществи, но ето, че това е факт. За съжаление, ситуацията е извън контрола на властите и нас гражданите, всичко зависи от това до кога ще продължи пандемията. Въпреки това властите в България предложиха решение за работещите, които са засегнати от пандемията, чрез мярката “60/40”. Това е добър ход за отлагане на проблема с няколко месеца, но ако кризата продължи повече от няколко месеца проблемите с безработицата ще се задълбочат.

снимка: Pixabay

И все пак, ако трябва да погледнем от позитивната страна на нещата, можем спокойно да кажем, че мерките, които се предприеха за обезпечаване на безработните в световен мащаб са следствие на усилията в последните десетилетия на всички тези работнически организации, които се бореха за правата на трудещите се. Освен това, хилядите хора, които успяха да си запазят работата и да я пренесат в домашния офис, показаха на работодателите, че т. нар. “хоум офис” е бъдещето, което спестява време, разходи, задръствания, замърсяване на въздуха и при един съвестен работник би било стимулиращо за по ефективна работа.

Не убивайте вестоносеца

Пролетта е в разцвета си, въздуха никога не е бил по-чист, а пандемията все още е сред нас. Нивата на заразените в България през последните дни притеснително се покачиха. На фона на всичко това не остана и помен от дисциплината, която спазваше българския народ през първия месец от карантината. Явно успешната борба с карантината в България създаде една опасна илюзия, че ние сме неприкосновени и че нас ще ни подмине “бурята”. Една от неприятните черти на българската народопсихология се завърна.

В такива моменти е важно някой лош вестоносец да ни отрезви, да ни свали на земята и да ни върне към реалността, далеч от примамливата илюзия, че всичко е наред и животът може да си продължи по старому. Този някой е именно началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който се е нагърбил с тежката задача денонощно да се бори с “невидимия враг” на базата на своята професионална експертиза, на експертизата на колегите му от щаба и на международния опит.

снимка: правителствена информационна служба

И ако същият този генерал Мутафчийски стана любимец на хората през първия месец от пандемията с вдъхването на спокойствие, сигурност и увереност, че България подхожда правилно в борбата с вируса, то сега ситуацията е коренно различна. На хората им писна и искат да излязат от този кошмар, наречен коронавирус. Искат отново да пътуват, да видят близките си, да отидат на почивка и да се наслаждават на красотите на българската природа. Някои стигнаха до крайности, като дори отправиха заплахи за живота на генерала. Въпреки това е редно да разберем едно нещо- лошите новини на ген. Мутафчийски са необходимата доза негативизъм, която да ни свали на земята и да ни предпази от по-лоши новини, така че нека не убиваме вестоносеца, а да имаме още малко търпение и самодисциплина и добрите новини рано или късно ще дойдат.

Европа пред разхлабване на мерките

След повече от два месеца на борба с коронавируса, резултатите са вече на лице в някои от по-дисциплинираните държави в Европа и през следващите дни ще станем свидетели на постепенно разхлабване на мерките. Това може да се окаже началото и на добрите новини, които рано или късно ще застигнат и България.

Австрия е една от първите страни, които ще предприеме разхлабване на мерките, но това изобщо не е безпричинно. Страната се справя повече от добре с овладяването на заразата, като отчита постоянен спад на заразените, а излекуваните на дневна основа станаха повече от болните. Добрата дисциплина и строгите мерки ще позволят отварянето на магазини, ресторанти и кафенета. Ход, който ще спаси до голяма степен бизнеса на десетки хора в страната. Южната ни съседка Гърция също реши да премахва поетапно наложените карантинни мерки. Страната влезе в заразата колебливо и регистрира голям брой заразени, но последва максимално строга реакция от властите и тотална забрана за излизане от домовете на гражданите. Сега максимално строгите мерки дават резултат, а гърците дори правят планове за летен туристически сезон.

България достигна пик на заразените сравнително късно, затова и още не се говори за по-голямо разхлабване на мерките, но истината е, че мерките никога не са и били толкова затегнати. Бързото и навременно налагане на ограничения не допусна предприемането на по-строгите забрани, които бяха наложени в Гърция и Австрия. Проблем пред разхлабването са и непрестанно завръщащите се болни българи от Европа, които създават нови гнезда на заразата в родината си. Въпреки това тенденцията е към разхлабване и скоро тя ще достигне и нас.

 


Share Follow

Leave A Reply