Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение. Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на брифинг след извънредно заседание на Министерския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

„Извънредното положение по смисъла на Конституцията, чл. 84, няма нужда да бъде удължавано и преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот“, заяви финансовият министър. По думите му това ще е с основен фокус върху мерките, които трябва да продължат, както в социално-икономическата сфера, така и с правомощията на министъра на здравеопазването по отношение на ограниченията, които налага пандемичната обстановка.

“Идеята на заседанието беше да разгледаме законопроект, който да регламентира част от нормите, които бяха въведени със Закона за извънредното положение, които да продължат да действат и след отпадането на извънредното положение, което изтича на 13 май”, каза той.

По думите му принципът, който са следвали, е да се запазят всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот. Той даде за пример програмите на Социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, които да дават възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка.

“Предложили сме за голяма част от нормите действието на тях да продължи и 2 месеца след  изтичането на извънредното положение”, посочи той.

Министър Горанов отбеляза, че законопроектът, който е бил одобрен от правителството и който ще бъде внесен в Народното събрание, е законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. Той съдържа в себе си чл. 61 и чл. 63 – основната рамка на възможностите министъра на здравеопазването и главния здравен санитарен инспектор. Те ще установяват мерки, които да дават възможност за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

Той отбеляза, че през Преходни и заключителни разпоредби ще се измени и извънредният закон. Така ще продължи действието на някои от мерките, които в момента се прилагат.

“Надявам се, преди изтичането на извънредното положение с нашите коалиционни партньори и с партиите, които намират за удачни действията, които предприемаме в последните седмици и месеци, да приемем този закон, който да замени извънредните мерки от последни месеци и да даде една перспектива за постепенно възстановяване на социално-икономическия живот след пандемичната обстановка”, добави още Горанов.

 


Share Follow

1 коментар

  1. Pingback: Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента

Leave A Reply