Италия започна от днес да разхлабва най-дългата карантина в Европа, като разреши на около 4,5 милиона души да се върнат на работа след близо два месеца самоизолация и най-после позволи на семействата да се събират, предаде “Ройтерс”.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството нареди облекчаването на ограниченията да става постепенно, като позволи на заводите да възобновят работа. Отвориха отново и парковете. Хора без роднинска връзка обаче трябва да продължават да спазват дистанция, а повечето магазини остават затворени до 18 май. Ресторантите и баровете могат да предлагат само храна за вкъщи, а училищата, киносалоните и театрите остават затворени до второ нареждане.

С близо 29 000 смъртни случая от COVID-19 Италия се нарежда на второ място в света след САЩ. Освен това ежедневните бройки на заразените и починалите намаляват по-бавно, отколкото се надяваше правителството, което накара премиера Джузепе Конте да възприеме бавен подход към отмяната на извънредното положение, като облекченията постоянно ще се нагаждат към тенденциите в развитието на заразата.

Джузепе Конте, снимка: БГНЕС

Започналото днес облекчаване на ограниченията обаче е съпътствано от неяснота кои точно дейности са разрешени и дори чии домове могат да посещават хората, като се наложи правителството изрично да уточнява, че е позволено да ходиш на гости на роднини, но не и на приятели, отбелязва “Ройтерс”.
Премиерът Конте заяви, че “втората фаза” от извънредното положение ще включва повече тестове, като 5 милиона комплекта за тестване ще се изпратят из цялата страна в следващите два месеца. Освен това от тази седмица ще се направят около 150 000 кръвни теста, за да се добие представа колко италианци вече са образували антитела на вируса.


Share Follow

Leave A Reply