Парламентът прие на първо четене Закона за здравето. “За” законодателната инициатива гласуваха 125 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 69, с което тя бе одобрена. От ГЕРБ, “Обединени патриоти”, ДПС, “Воля” и независими депутати подкрепиха законопроекта, единствено от “БСП за България” се въздържаха.
Законопроектът има за цел да уреди мерките на територията на Република България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19 за времето след прекратяването на извънредното положение.

снимка: БГНЕС

С проектозакона се предлагат промени, които имат пряко отношение към възможността за разпореждане на противоепидемични мерки от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Здравният министър ще въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите.
Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение, като условията и редът за задължителната изолация на болни от заразни болести, на заразоносители, на контактните с тях лица и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави, ще се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

С измененията се прецизират сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки, като част от сроковете се удължават с до два месеца от отмяната на извънредното положение и се разширява приложното им поле.
Предвижда се ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж.


С цел избягване на събирането на едно място на големи групи ученици се предлага през учебната 2019/2020 г. да не се провежда национално външно оценяване в края на 4 и 10 клас, а степента на постигане на компетентностите за съответния етап да се установи след началото на учебната 2020/2021 г.
В хода на дискусията, от различните парламентарни групи направиха заявки за поправки в текстовете. Срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта ще е 48 часа – до 18.00 часа на 10 май, неделя, приеха депутатите.

снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че парламентът ще заседава извънредно на 12 май, като редовните пленарни заседания започват от 14 май. Извънредното заседание ще бъде от 13.00 ч. във вторник. Тогава ще бъде разгледан на второ четене Законът за здравето.


Share Follow

Leave A Reply