„Отбелязваме две знаменателни дати за Европа – и Деня на победата и Деня на Европа, но тук сме първо да отдадем почит на нашите малко останали, но достойни ветерани. Да не забравяме стотиците хиляди българи, взели участие в най-кръвопролитната война, над 12 хиляди загинали българи, за да има днес обединена, мирна, просперираща Европа. Поклон пред тяхната памет!“. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поставиха цветя на Паметника на Незнайния войн в столицата по повод 75 години от края на Втората световна война. Президентът Радев припомни съвместното изявление на президентите на САЩ и на Русия и призова за обединение.

На въпрос дали има разделение в обществото за Деня на победата и Деня на Европа, държавният глава отговори, че в този ден нужно ни е по-скоро обединение, защото двете дати са свързани. „Без Деня на победата, не можем да говорим за Деня на Европа. Безспорен факт е, че този ден сложи край на нацизма и Холокоста в Европа, за да има после, разбира се, и Деня на обединена и мирна Европа.“

Румен Радев припомни и съвместното изявление на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин на 25 април по повод 75 години от срещата на американската и съветската армии на река Елба, която на практика ознаменува края на нацистка Германия. „Трябва да търсим за нас в тези трудни дни не чертаенето на нови разделителни линии, а нашия общ интерес. Нямаме изгода от разделение, това не е в интерес на Европа“, каза президентът.

снимка: БГНЕС

“В криза, в каквато сме в момента, а тя е многопластова, не говорим само за здравна криза – основните са здравни, социални, икономически, има вероятност тези фактори да тръгнат и към политически фактори. Най-важното е да търсим това, което ни обединява, така че да може да излезем по-силни, по-отговорни, по-сплотени за нашите граждани”, посочи Румен Радев.

Президентът поздрави здравните работници, доброволците, полицаите, транспортните работници, както и всички българи, които по думите му, “не се подадоха на паниката и пропагандата, не се подадоха на страха, а проявиха отговорност”.

По повод подготвяните промени в Закона за здравето държавният глава отбеляза, че очаква той бъде приет окончателно и внесен в президентската институция, след което ще вземе своето решение. „Знаете, че начинът, по който се правят законите в България, има все по-големи пороци. Неведнъж съм говорил за това и моят призив е когато се пишат такива важни закони, да се отчита, че има Конституция, има и други закони, има съответно и правилник на българския парламент, който трябва да се спазва“, каза държавният глава.

Запитан дали одобрява предложението на БСП да има анкетна комисия, която да следи за разходите, свързани с коронавируса, президентът Радев каза, че самият той е отправил такъв призив още преди седмица.

„Доверието се гради с прозрачност, отчетност и отговорност. Не може да се излиза и да се казва „Ами ето, има прозрачност, вчера на заседание на Министерски съвет разпределихме парите“. Не, прозрачността е къде отива всеки лев от тези пари, по какви критерии, откъде идват, кой ги харчи и на каква цена“, заяви още държавният глава.

По-рано в обръщение към народа в профила си във “Фейсбук” по случай днешния 9 май – Деня на Европа и Ден на победата, той призовава за общи усилия за промяна на Европейския съюз и той да стане по-близък до проблемите на хората и посолидарен при кризи.

“Днес отбелязваме две епохални за Европа събития: Деня на победата в най-унищожителната война в човешката история и Деня на Европа, олицетворяващ новото начало на мира и съзиданието”, написа той.

Той отбеляза, че съдбите на милиони хора, въвлечени в ужаса на Втората световна война, са били прекършени. “Нека почетем жертвите и скръбта на семействата им. Сред тях има и хиляди наши сънародници. Уважението е най-малкото, което дължим на българските ветерани от войната”, пише още президентът.

“Победата над нацизма ознаменува края на Втората световна война в Европа и направи възможен пътя към обединение и просперитет, който Старият континент избра. Пепелищата на войната не оставиха този път място за съмнение, че само трайният мир носи развитие и прогрес за европейските народи”, отбелязва той.

“Днес Европа и светът отново са изправени пред предизвикателства. Необходими са общи усилия за промяна на Европейския съюз, който се очаква да бъде по-близък до проблемите на хората, по-солидарен в случаи на криза и да отстоява достиженията на Обединена Европа на глобалната политическа карта. Отбелязвайки тези две знаменателни дати, нека не забравяме и че мирът и стабилността не са даденост, нито върховенството на закона и демократичните свободи. А отговорността за тяхното отстояване е ежедневен ангажимент не само на политиците, а и на европейските граждани”, написа още държавният глава.

По-късно в 10 часа знамето на Европейския съюз беше издигнато пред президентската институция по повод Деня на Европа.

На събитието присъстваха държавният глава Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Председателят на парламента, министър-председателят и други председателите на парламентарните групи в Народното събрание не присъстваха, въпреки че бяха поканени от президентството.

След края на церемонията по издигане на знамето прозвуча и българският химн и химна на Европа.


Share Follow

Leave A Reply