Изабела Ярванди е 16-годишно момиче от Швеция. Тя подобно на своята световноизвестна връстничка Грета Тунберг се занимава с политически активизъм. Участничка е в движението на Жълтите жилетки. Става известна с призивите си зимата на 2018-та година на площад „Мюнторгет“ в Гьотеборг, където се изказва против подписването на Глобалния пакт за миграцията. Изабела е привърженик на традиционните ценности, противопоставя се на проблемите, които носи със себе си мултикултуризмът и миграцията. Изказва се в подкрепа на политиката на унгарското правителство на Виктор Орбан за ограничаване на имиграцията в страната.

Защо медиите я наричат “Анти-Грета”, защитава ли ЕС европейските ценности и кой е отговорен за кризата с коронавируса в Швеция разказа Изабела Ярванди в интервю за Informo.

Защо едно 16-годишно момиче решава да стане политически активист и да говори по теми като миграцията, феминизма, загубата на традиционните ценности? Разкажи ни повече за теб.

Живеейки в предградие в Гьотеборг, Швеция, се натъкнах на много от проблемите, които съществуват днес в обществото. Те отчасти са свързани с благосъстоянието и икономиката, разбира се, но също и с насилието и културните различия, свързани с мигрантите. Много от нас трябва да се справят сами с тези проблеми – особено в района, където живея, а шведите тук са малцинство. Както много други хора, аз израснах, очаквайки поколенията над мен, поне да се опитат да решат някои от тези проблеми, но това не се случи. Чувствах се ядосана и разочарована, но чак през декември 2018 г. осъзнах, че всъщност мога да използвам гласа си и дори е добре за хората, които са по-възрастни от мен, да чуят мнението и възгледите на някой, който е по-млад. Например: Аз не мога да карам кола до работа, а трябва да ходя на училище в училища, които са опасни. Аз като млад човек не мога да бягам от факта, че нещата ще се влошат с течение на времето, освен ако не се заемем сериозно с действия.

Медиите ти дадоха прозвището „Анти-Грета“. Защо? Какво ви прави толкова различни една от друга?

Мисля, че причината, поради която те ми дават това прозвище, е, че въпреки че сме на една и съща възраст и идваме от една и съща страна, тя получава много повече внимание от медиите от мен. За да бъда честна, към момента няма нито една статия, написана за мен от шведските мейнстрийм медии. Те сякаш се преструват, че не съществувам. Аз съм лично убедена, че това се корени във факта, че по-голямата част от хората, които работят за медиите в Швеция са съгласни с Грета и не са съгласни с мен, но това означава, че те не са напълно обективни.

Съществува реална опасност от нова мигрантска вълна. Каква е ситуацията с мигрантите в Швеция? Как трябва да реагира Европа?

Дори ако премахнем ролята на културните различия в ситуацията с мигрантите, би било невъзможно Швеция да приеме повече мигранти. Всеки, който е погледнал статистиката и знае колко е нарушена нашата система на благосъстояние, разбира това. Всяка държава трябва първо да поеме отговорността за своя народ. Мисля, че е глупаво и страшно, че има хора като нашите политици, които ходят всеки ден на работа, знаейки как изглежда статистиката и все още избират да не се погрижат първо за хората, които живеят тук. Стигнахме до момент, в който не само поставяме под въпрос дали има етноси или не, но и дали има държави или не. Шведската държава трябва да се грижи за шведския народ, а не за останалия свят от наше име!

По темата за бъдещето на Европейския съюз, Brexit вече е факт, какво е настроението в Швеция? Смяташ ли, че ЕС защитава ценностите на европейците и помага ли достатъчно в настоящата ситуация с пандемията от коронавирус в света?

Определено не мисля, че ЕС защитава държавите членки. Ако беше така, ЕС би се погрижил първо за включените държави. ЕС е съюз в рамките на Европа, а не на целия свят! Той трябва да е тук, за да направи Европа по-добро място, а не да формира някакъв нов световен ред. Мисля също, че ЕС и шведското правителство са причината COVID-19 да се разпространи толкова много в Швеция – като не затваряме границите, след като разрушихме нашата система на благосъстояние, създавайки проблеми в здравеопазването и т.н.

Свидетели сме на възхода на десни консервативни партии в Европа. Мислиш ли, че те са пазители на традиционните ценности? През февруари имаше нападение в Германия от крайно-десен екстремист.

Определено смятам, че е добре, че виждаме възход на десни партии и консервативни възгледи, тъй като съм съгласна с тези възгледи. Всички тези партии може да не са перфектни и може да не спечелят всякакви избори, но се надявам, че това може да промени поне климата за дебати.
Не съм челa за теза конкретна атака, но мисля, че е тъжно, че ситуацията е стигнала до там, хората да прибягват към насилие и мисля, че е много неинтелигентно насилието да се използва като метод. Това няма да доведе до нищо добро.

В България възникна голям обществен дебат относно Истанбулската конвенция, която се стреми да реши проблемите с насилието над жени, но също така формулира пола като социално конструирани роли, а не строго като биологичен пол. Швеция е една от първите държави, одобрили конвенцията. В този ред на мисли, ефективна ли е шведската политика за защита на жените от насилие и какво е възприемането на пола?

Честно казано, не мисля, че насилието, с което се сблъскват жените днес в Швеция е свързано с ролята на патриархата в нашата култура. Мисля, че този проблем възниква от сблъсъка с другите култури и с проблемите с насилието над жени, които те имат в обществата, от които внасяме мигранти. В крайна сметка статистиката показва, че по-голямата част от хората, които извършват насилствени престъпления спрямо жени, не са просто мъже, а мъже от страни, в които понякога дори не се разглежда като престъпление да се насилват жени.

Ти феминистка ли си? Каква според теб трябва да бъде ролята на жената и мъжа в обществото?

Не, не съм феминистка, защото не виждам как жените в скандинавската култура са изправени срещу сексизма. Мисля, че отблъскваме ролите си за пол, но това е общ проблем, който засяга и мъжете. Както вече казах, увеличеното сексуално насилие и т.н. според мен се дължи на мултикултурализма.


Кои според теб са политическите активисти на бъдещето? Как се възприема младите хора да изразяват публично мнението си по противоречиви теми?

Чувствам, че има много повече млади хора, които се интересуват от традиционализма и национализма, отколкото преди година и половина, когато започнах да говоря по тези теми. Може да греша, но мисля и се надявам, че е така, защото моето поколение в крайна сметка е онова, което ще живее, за да види какво има бъдещето за нас, ще отгледаме следващите поколения. Разбира се, масовите медии най-вероятно няма да наемат десни, консервативни хора или националисти, но алтернативните медийни канали стават все по-големи. Някои имат дори повече гледания в Youtube от шведската телевизия или нашия местен вестник тук в Гьотеборг и това със сигурност оказва влияние върху моето поколение, следвайки ги в социалните медии.


Share Follow

Leave A Reply