Не считаме, че изграждането на бензиностанции ще става със средства от държавния бюджет, ще си търсим собствено финансиране.  Това все още е на съвсем начален етап. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на извънреден брифинг в Министерски съвет.

снимка: pragativadi.com

По думите му по отношение на данъчните складове трябва да се анализира ситуацията и при възможност да се създаде по-голяма конкуренция. Той подчерта, че по този начин може да бъдат привлечени и нови инвеститори.

“Основен приоритет са ни данъчните складове и тяхното изграждане”, изтъкна още той. “Това ще даде възможност на всички субекти, които са в този сектор, да имат една по-конкурентна среда и съответно да предоставят по-добра услуга на потребителите”, допълни министърът.

“По отношение на бензиностанциите, ще обърна внимание, че в момента имаме проект на закон, след няколко дни , след като го внесем в Народното събрание, ще е законопроект. Веднага след одобрението му и в самия закон е написано, че трябва да се приеме подзаконова нормативна база и съответно да се направи анализ. По отношение на цената, трябва да кажем, че хипотезите са различни. Първо трябва да изберем типовия модел на тези бензиностанции. Има хипотеза, при която решението за определена локация може да е държавна собственост”, каза министър Караниколов.

“Не считам, че големите бензиностанции се страхуват от изграждането на държавни бензиностанции. Когато се появява един лоялен конкурент, какъвто ще бъде държавата, това е от особен интерес не само за потребителите, но и за тях”, отбеляза Караниколов. “Техният председател допри направи едно изложение, че ще се радва, че Министерството на икономиката ще е страна и дори направи покана да членуваме в една от асоциациите”, посочи той.

Министърът подчерта, че не счита, че някой има проблем с това, че държавата на всякакъв търговски принцип ще участва в този процес.

“Ако някой има страхове, те са от нелоялна конкуренция, а не от това, че държавата ще се яви като наистина един балансьор между тях и самите потребители”, каза той.  “Не считам, че имат против влизането на държавата, поне от техния коментар”, допълни той.

Министър Караниколов отбеляза, че ще се работи за изграждането на инфраструктура за електрически автомобили.

 

 


Share Follow

Leave A Reply