Няма да бъде задължително посещението на детските градини и няма да бъде обвързано със социалните помощи. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерски съвет.

“Ако могат, апелирам децата да си останат вкъщи. Не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност да пускат децата си на детска градина”, каза министър Вълчев.

“Идват летни месеци, а тогава имаме по-ниска посещаемост. Традиционната посещаемост е до края на май месец. Няма да бъде задължително посещението и няма да бъде обвързано със социалните помощи”, изтъкна министърът на образованието.

Той подчерта, че общините решават от 22 май до 1 юни кога градините ще отворят. Следващата седмица по-голяма част от детските градини се очаква да отворят, а групите да са със средна посещаемост. По думите на министъра първи ще възстановят дейността си частните детски градини.

Вълчев отбелязва, че това ще става след допитване до родителите. Министърът отбеляза, че няма да има ограничения на максималния брой деца, които могат да посещават детските градини. Той увери, че при редки изключения, ако има многочислена група, директорите ще намерят начин да осигурят безопасни условия. Вълчев сподели, че се очаква децата в групите да бъдат около 10, като за София се предполага, че те могат да бъдат между 12 и 18. Ако се получи образуване на голяма група, ще се извършва реорганизация. Всяка седмица ще се провежда проучване за това, колко деца ще посещават детските градини, за да се създадат необходимите условия.

снимка: БГНЕС

По думите му след проведената анкета резултатите показват, че 38 % от  родителите са готови да пуснат децата си веднага да посещават детските градини и ясли, но 30 % се колебаят.
„Епидемията и опасността далеч не са отминали. Най-безопасната и сигурна среда е у дома“, отбеляза министър Вълчев.

По думите на Вълчев децата ще прекарват повече време навън, тъй като това е по-безопасно.
“Не може да има дистанция вътре в групите между децата, тя не може да се осигури. Учителите ще бъдат снабдени с предпазни средства: маски и шлемове”, отбеляза той.

Министър Вълчев посочи, че родители трябва да уведомяват персонала на детската градина за състоянието на детето им, както и ако те проявят симптоми на някакво заболяване.

Стана ясно, че се предвижда и целево тестване на персонала, който вероятно ще бъде по-засегнат от заразяване.

“Ако се установи случай на заразено дете в дадена група, то тя ще бъде поставена под карантина. В зависимост от контактите на детето, може да бъде поставена под карантина и цялата детска градина. При това условие, за периода от 14 дни няма да се приемат нови деца, ще се изследват и тези, които са били в контакт с детето”, добави доц. Ангел Кунчев.

Стана ясно още, че децата с хронични заболявания също ще могат да се върнат в детските градини, но това ще бъде по решение на родителите, ако те преценят.

Министър Вълчев апелира родителите да не пускат децата на детска градина, ако живеят с възрастни хора или използват градски транспорт. Ще има по-голям диапазон, в който да се взимат децата от детската градина, като те ще бъдат предавани на родителите на открито, ако не вали.

снимка: blog.stemscopes.com

Относно това, че 116 от общо 118 специалности в Софийския университет ще се признават оценките от държавен зрелостен изпит, министър Вълчев отбеляза, че в последните години държавните зрелостни изпити се утвърдиха като надеждна оценка и това е причината висшите училища да стъпят на тях.

“Тази година много повече висши училища за много повече специалности взеха решение да приемат с оценките от ДЗИ. Оставиха тези изпити, при които има най-голяма конкуренция, предимно за регулирани специалности, да се приема със собствени кандидатстудентски изпити”, добави министърът.


Share Follow

Leave A Reply