Общо 49 са заразените с COVID-19 служители от МВР, 31 са излекуваните. Останалите са на домашно лечение. Няма тежко болни. Заразените се служители на различни позиции в МВР. Последният случай е бил на пожарникар в Разлог. Това обявиха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и гл. комисар на МВР Ивайло Иванов по време на брифинг в Народното събрание. Днес се проведе заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, на нея беше изслушан министър Младен Маринов.

По повод готовността на болницата на МВР при посрещане на пациенти заболели с COVID-19, при евентуално увеличение на тяхната бройка, министър Маринов отбеляза, че още от самото начало още преди да бъде обявено извънредното положение се е подготвял за тази ситуация.

“Знаете, че медицинско заведени, което обслужва служители на МВР и техните семейства. Слава Богу, МВР до този момент се разминава със значително малък брой на служители и техните семейства, които са с установени положителни проби за COVID-19. Притесненията и опасността остава”, каза министър Маринов.

снимка: БГНЕС

Той посочи, че болничното заведение е в състояние да приема и да лекува такива служители. Маринов обясни, че има отделно крило от болницата, което е оборудвано и е в готовност да поеме такива служители. “Дори днес провеждах разговор с министър Ананиев по отношение на това да бъде включено това лечебно заведение в списъка на тези, които лекуват COVID-19, но то да е изключително за служители на МВР и техните семейства, за да може да се гарантира националната сигурност по този начин”, каза министърът на вътрешните работи.

“Никой не беше подготвен, когато дойде тази пандемия, но ние направихме всичко възможно да подготвим МВР болницата, тъй като в министерството работят близо 50 хил. души. Това е гръбнака на националната сигурност на държавата и ние трябва да имаме готовност, ако тези хора започнат да се разболяват, да бъдат лекувани”, каза той.

Той припомни и, че е бил променен закона, който е дал възможност временно, във връзка с пандемията, МВР да получава дарения, свързани с COVID-19, като лекарства и защитни облекла и от физически и от юридически лица, които не са от държавни институции.

снимка: БГНЕС

Относно полицейските операции проведени вчера в село Ореховица и Видин, гл. комисар Иванов отбеляза, че снощи е бил задържан извършителят на грабежа в Ореховица, който се е издирвал. “Лицето е установено, задържано е и вече се работи с него”, каза той. По думите му това е човек, който през целия си живот никога не е извършвал никаква трудова дейност. “Единствената му дейност, която извършва, е да прави престъпления. Той е многократно осъждан. Има всички събрани доказателства по случая. Той е направил пълни самопризнания и казва подробности, които няма как да ги знае друг човек, който не е участвал в извършването на самото престъпление”, каза той.

Гл. комисар Иванов съобщи, че във вчерашния ден във Видин са били задържани общо 24 лица. Те не са били свързани с побоя, а са по други линии, поясни той.

“Колегите работят с тях. Нямам точни данни колко досъдебни производства са образувани. Тези операции продължават. Те никога не са спирали, просто интензитета им не беше толкова голям, във връзка с обстановката, която беше установена в страната”, подчерта Иванов.

Относно поръчителя на убийството на Станка Марангозова, той отбеляза, че от МВР имат информация кой е поръчителят, но нямат достатъчно събрани доказателства. “За нас чисто оперативно е ясно кой е поръчителят, но докато нямаме събрани годни доказателства, които да представим на прокуратурата, поръчителят остава неизвестен”, изтъкна той.

Гл. комисар Иванов коментира и полицейската акция, която се проведе днес във Враца, като съобщи, че взривно устройство е било подготвяно да бъде поставено под колата на съдия от Враца. По думите му това престъпление е било свързано най-вероятно с работата ѝ.

Той отбеляза, че от началото на годината до 30 април, до когато е било извършено обобщаване на статистиката, има намаление на престъпността.

“До момента МВР не е засякло сериозни нарушения, извършени от абитуриенти”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

“Не са ми докладвали за някакви по-сериозни нарушения от това, което виждам аз по улиците на София специално. Картината е коренно различна от предходните години, това което сме свикнали. Честно казано лично аз до момента съм видял само две коли една до друга, които вървяха по булеварда, бяха свалили прозорците, даже не се и показваха през прозорците и свиркаха, в което няма нищо лошо. Все пак завършват, просто имаха нещастието да завършат в годината, в която има обявена пандемия“, посочи той.


Share Follow

Leave A Reply