Депутатите избраха Диана Ковачева за омбудсман на Република България. Ковачева бе предложена от ПГ на ГЕРБ и бе единственият кандидат за поста.
Гласуването се осъществяви явно чрез компютъризираната система за гласуване на парламента, като „за“ кандидатурата ѝ гласуваха 173 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ – 3.
Съгласно Закона за омбудсмана общественият защитник се избира именно от Народното събрание в условията на публичност и прозрачност за срок 5 години.

снимка: БГНЕС

Ковачева зае поста омбудсман през септември миналата година, за да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка заради участието ѝ в кметската надпревара за София. След избора на Народното събрание на Диана Ковачева като омбудсман на Република България, тя подаде оставка като зам.-омбудсман, за да може по закон да встъпи официално в длъжност омбудсман. Ковачева положи клетва пред Народното събрание, като се ангажира винаги да бъде там, където са проблемите на гражданите и където са нарушени техните права и свободи.

снимка: БГНЕС

Тя благодари за подкрепата и за доверието, което ѝ е гласувано. “Такова доверие задължава. Такова доверие е знак и към хората, че омбудсманът се ползва с подкрепата на Народното събрание и има заявка за добро сътрудничество в нелеката задача на защита правата на човека“, каза Ковачева.

снимка: БГНЕС

Тя отбеляза, че тази година през месец април се навършиха 15 години от избора на първия обществен защитник на Република България и заяви, че за нея е чест да бъде четвъртият омбудсман и да поеме институцията от ярки професионалисти.
„Познавам добре работата на омбудсмана и мога да кажа, че тя не е лека. Да се защитават правата и свободите на гражданите си струва всяко усилие. Правата на човека са важно завоевание и трябва да бъдат остоявани с ум, сърце и всеотдайност“, подчерта още Ковачева.

снимка: БГНЕС

Новоизбраният омбудсман се ангажира да бъде възможно най-близо до хората.

“До тези, чиито права са нарушени и вратата ми 2020 г.  винаги да бъде отворена за тях. Ангажирам се да съдействам институциите да бъдат по-близо до гражданите. Да допринасям за спазване на баланса между техните правомощия и правата на хората. Ангажирам се в защитата на основните права да съответства на всички международни и европейски стандарти и да използвам функциите си в интерес на хората. Залагам на открития диалог, на прозрачната работа, на настойчивостта и на неотклонната вяра, че правата на човека са най-висшата ценност”, допълни още Ковачева.

снимка: БГНЕС

Тя отбеляза, че за омбудсмана е важно да има доверие, опит, съпричастност, почтеност, настойчивост и най-вече куражът да отстояваш справедливи каузи.
“Справедливостта, както и истината винаги намират своя път. Омбудсманът е сред тези институции, които са призвани да ускоряват този процес. Омбудсманът трябва да има нещо от ренесансовата вяра, че човекът е в центъра на вселената. От донкихотовския наивитет и вярата в доброто, но също
така трябва да има здрав разум, професионален подход и съзнанието, че заема тази позиция, за да бъде полезен на хората”, каза още Ковачева.

снимка: БГНЕС

Тя заяви, че няма да убеждава народните представители, че ще положи всички усилия да бъде добър омбудсман, но ще го показва всеки ден в следващите пет години.

Доц. Диана Петкова Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. в град София. Получава образованието си в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Магистър е по право на ЕС в Софийския университет и в Университет Нанси II, Франция. Професионалният ѝ опит започва като научен сътрудник в Институт за правни науки, БАН- По-късно е директор на Transparency International – България. В периода 2011-2013 г. заема поста министър на правосъдието. Заместник-омбудсман е от 2016 г., а през 2019 г. зае поста на Мая Манолова като омбудсман.


Share Follow

Leave A Reply