“Хаосът в поведението на управляващите се вижда”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказване по време на дебатите по промените в Закона за ДДС на първо четене. “Кризата с коронавирус води след себе си икономическа и социална криза. В такъв момент трябва да се гарантират четири неща: стабилност на институциите, сигурност на икономиката, прогнозируемост, яснота какво ще се случва следващите няколко месеца, ако не и години, и да се покаже грижа за хората”, отбеляза Нинова.

снимка: БГНЕС

“Председателят на Бюджетната комисия от ГЕРБ безпрецедентно отказва да влезе в бюджетна комисия и да води заседанието. Какво е впечатлението от българските граждани. Мислите ли, че е за стабилност? Впечатлението поне у нас е, че всички вие вкупом бламирате премиера, който предложи тази идея за ДДС и въпреки това след 10 минути ще гласувате “За”. Хаосът във вашето поведение много ясно се вижда от българските граждани отвън”, каза още Нинова. Според нея няма нищо по-нестабилно от това министър-председателят да каже, че въвежда данък, но ако не стане, ще го махне. “Още един аргумент внесохте вие днес, като казахте: “това е временна мярка”. Временна мярка може да е носене на маска, но бюджет на държава, данъчни закони, осигурявани на пенсии, внасяне на осигуровки, не може да е временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност и то дългосрочна, а не от временни промени в данъчни закони в бюджета”, заяви още Корнелия Нинова.

“Трето, прогнозируемост се иска в условията на криза. Единствената прогноза е от министъра на финансите, който каза, че ако приемете 9% ДДС за определени сектори, то ще се вдигне ДДС на 24 % ДДС на другите и ще се вдигне корпоративният данък. Това е единствената прогноза дадена досега”, каза още Нинова. “Последно – грижа за хората. Смятам, че е важно да се покаже в условия на криза. Многократно казахте, че намаляването на ДДС няма да доведе до намаляване на цените. Има една стока, при която е гарантирано. При лекарствата. Това е гарантирано, защото те са на регулиран пазар с регулирани цени”, подчерта още Нинова и изтъкна, че това е грижа за хората.

снимка: iStock

Според нея липсата на прогнозируемост не решава проблемите, а ги задълбочава. “Ако всичко беше както трябва, стабилността на институциите трябваше да се гарантира по следния начин. Ето тук застава Министерският съвет, начело с министър-председателя, с министъра на финансите, с председателя на Бюджетната комисия, внася политиката, която предлага на българския народ и тя е облечена в ясен план за излизане от кризата. Не на парче”, подчерта лидерът на БСП. Тя попита къде е инвестиционният план на управляващите, къде им е планът за общините. “Всичко това в демократична, правова, парламентарна република се облича във формата, наречена актуализация на Закона за бюджета. Така бихме направили ние. Къде ви е актуализацията на Закона за бюджета?”, попита още тя. Лидерът на БСП попита къде е планът за развитие на България и Законът за актуализация на бюджета. “Гарантирате нестабилност, несигурност, липса на яснота за бъдещето. Алтернативата на това е ясен план за България за излизане от кризата”, допълни още тя и подчерта, че БСП разполага с такъв.


Share Follow

Leave A Reply