От „Пътна полиция“ ще представят мерки заради очаквания засилен трафик около почивните дни на 24 и 25 май. Заради традиционното интензивно празнично пътуване се очаква органите на реда да зачестят с проверките за шофиране под въздействието на алкохол и наркотици. Ако водачите искат пътуването им да премине безпроблемно, е добре да внимават и със скоростта, с която шофират.

„Пътна полиция” главно ще подпомага движението, при необходимост ще се включва да регулира, за да могат гражданите да напуснат градовете и да се придвижат по-лесно и безаварийно. Ще бъде създадено реверсивно движение в посока изход от София в посока Перник, като днес и утре ще бъдат отворени 2 ленти в посока изход и една лента в посока вход. Обратното ще бъде в понеделник. На места по магистралите „Тракия” и „Хемус” трафикът ще се осъществява само в едната лента. На „Тракия” ограниченията ще бъдат в участъка между 11 и 21 км, а на „Хемус” – при село Потоп.

На 6 май бяха премахнати и контролно-пропускателните пунктове между градовете. От въвеждането им заради коронавируса на 21 март органите на реда са върнали над 230 водачи заради опити да пътуват из страната. Въпреки че вече няма КПП-та, МВР пак ще бъде на терен и ще следи за безопасността на всички пътуващи. А допълнителни екипи на полицията ще следят и да няма струпване на абитуриенти по време на баловете. Засилено полицейско присъствие се очаква в цялата страна.

снимка: dcnews.bg

Нова мода сред зрелостниците е да се събират на паркинги, след като баловете тази година са невъзможни заради противоепидемичните ограничения. Затова полицейските сили ще бъдат разположени най-вече в близост до училища, паркинги на молове и други големи магазини, уточни главен инспектор Дарин Димитров от отдел “Охранителна полиция” на брифинг. При установяване на подобни нарушения ще се пишат актове.

Главен инспектор Димитров призна, че към момента най-сериозните нарушения на противоепидемичните мерки са именно струпванията по паркинги, където абитуриентите си правят импровизирано изпращане. СДВР са направили необходимото разпределение за столицата заедно с жандармерията, за да не се допусне нарушаване на обществения ред, каза Димитров в отговор на въпрос какво ще предприемат органите на реда във връзка с подготвеното събиране на зрелостници на площада пред храма “Александър Невски”.


Share Follow

Leave A Reply