“БСП може да предизвиква кризи, но не може да се справя с тях – целта ни не е дебат за данъчната система като цяло, а да спасим много бизнеси”, каза народният представител от ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите по промените в Закона за ДДС на първо четене. “Ясно е, че говорим на различни езици от началото на този парламент. Това едва ли е някакво откритие. Днес стана ясно, че самите вие говорите на различни езици в рамките на вашата парламентарна група. Първо, г-н Гечев представи вашето предложение, но е почти същото като нашето, но с разликата, че вие разширявате обхвата на секторите, като вкарвате към ресторантьорския фармацевтичния и сектора за храни”, каза още Тома Биков. Той отбеляза, че после Стойнев е критикувал, че свалянето на данъци се предлага в средата на годината. Тома Биков коментира, че пътьом на всеки половин час Филип Попов и Георги Свиленски излизат да кажат колко е часът и да призоват министър-председателя.

снимка: БГНЕС

“Днешният дебат е за едни антикризисни мерки, свързан с компенсиране и подпомагане на един конкретен сектор и бизнес, който едва ли някой в тази зала ще каже, че има по-пострадал от него”, коментира още Биков. “Вие сте последователни в това отношение и съм съгласен с вас. Вие продължавате да смятате, че данъчната политика е социална политика. Има достатъчно много социални сектори, в които може да предложите реформа. Може да подпомагаме хора по някакъв начин, включително и при лекарствата”, заяви още депутатът от ГЕРБ. Според него фармацевтичният бизнес не е загубил нищо в тази криза.

снимка: financebg.com

“Тук се говори за дългосрочни решения. Аз съм против в момента да се взимат дългосрочни решения. Ние се намираме в криза. Нещо, което колегите от БСП не могат да разберат вече три месеца”, допълни още Биков. По думите му през цялото време са виждали несъзнаване на ситуацията и факта, че се намираме в криза. “Кризата не е стабилност. То трябва да има стабилност по принцип, не само в криза. Проблемът на кризата обаче е, че тя разрушава стабилността. Тази криза не зависи от нас, тя трябва да се управлява, тя трябва да се преодолява, но как ние в момента да решим за следващите 10 години какво ще правим, при положение че не знаем какво ще се случи след три месеца в света”, допълни той.

снимка: Shuttershock

“Ако ви бяхме послушали, за първото тримесечие нямаше да имаме излишък, който да ни подпомогне да се справяме с предизвикателствата. Щяхме да сме похарчили парите, да сме влезли вероятно в заем преди още да има криза и в момента нямаше да имаме възможност за никакви буфери, включително взимане на заеми, включително резерва, който сме формирали. Моят извод е, че по време на криза не бива да се слуша. Трябва да се прави обратното обаче. Вие можете да предизвиквате кризи, но не може да се справяте с тях. Това е фундаментален проблем при вас”, изтъкна още Биков. Депутатът от ГЕРБ подчерта, че свалянето на цените е невъзможна задача.


Share Follow

Leave A Reply