Божков – новият инфлуенсър

В последните години професиите в социалните мрежи стават все по-популярни, особено сред младото поколение. Редица хора се самообявиха за инфлуенсъри, модели в “Инстаграм”, “лайф коучъри” и какви ли не още. Инфлуенсър значи човек, който влияе на общественото мнение по някакъв начин. Популярността на социалните мрежи в последното десетилетие накара и редица политици и общественици да се обърнат силно към това средство за влияние над общественото мнение. Сред тях са дори и българският премиер с над 260 000 последователи във “Фейсбук”. Неговите живи включвания от пътуванията му из страната са истински хит в мрежата и до голяма степен влияят и на обществените нагласи към него.

снимка: ЕПА/БГНЕС

В последния месец очевидно се заражда нов инфлуенсър в социалните мрежи, като в последната седмица той засили своята онлайн активност. Да, точно така, става въпрос за бизнесмена в изгнание Васил Божков. Възползвайки се от надеждите на внушителната по брой фенска маса на футболен клуб “Левски”, Божков за отрицателно време събра значителна аудитория във “Фейсбук” от повече от 53 000 последователи. Нещо повече, като един истински инфлуенсър Божков дори се похвали във “Фейсбук” със статистики от активността в личната си страница в социалната мрежа и успя да вмъкне реклама и за своя “Туитър” профил.

Очевидно обвиняемият бизнесмен се опитва чрез гаврата с футболния клуб и милион фенове да извлече максимални дивиденти под формата на онлайн внимание. Това внимание той ще използва в своя полза в бъдеще. Гаврата с “Левски” продължи твърде дълго и той реши да я спре, като предаде акциите на отбора в ръцете на Наско Сираков, преди да си е насъбрал още по-голям гняв от феновете на отбора. Като един истински инфлуенсър Божков ще използва социалните мрежи, за да води своята публична защита срещу обвиненията на прокуратурата, като всява объркване и създава политически скандали. Мисия “социални мрежи” изпълнена. Какво следва?

Дистанционното образование. Новото бъдеще. 

Двумесечната карантина в България бе добър повод за проучване на редица алтернативни методи, по които може да функционира българската икономика, образованието и администрациятя. Резултатите вече са налице и най-вероятно ще променят из основи подхода към някои длъжности. На първо място това е работата от разстояние или т. нар. “хоум офис”, който може да стане все по-често срещано явление. На второ място онлайн администрацията, която подтикната от обстоятелствата, най-после започна да заработва.

На трето място е образованието. Трудно можем да говорим за тотално виртуално заместване на образованието, това никога не би било напълно възможно. Въпреки това дистанционното образование на студентите и учениците през тези два месеца ни показа, че е добро решение в определени ситуации. Коронавирусът ще изчезне някой ден, но сезонните грипове ще продължат. Всеки сезонен грип води до грипни ваканции в училищата, отучване и забавяне на усвояването на материала. Благодарение на карантината и модерните онлайн методи стана ясно, че тези грипни ваканции могат да приключат.

“Ще предложим в Закона за предучилищното и училищното образование обучение в електронна среда да се случва и по време на грипни ваканции”. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на Комисията по образование.

БГНЕС

Продължаването на тази иновация след края на пандемията ще е добро освен за образованието и за здравето на учащите и техните близки. МОН ще си позволява да въвежда много по-лесно онлайн образование при нарастваща заплаха от сезонен грип, отколкото грипна ваканция.

Навлизането на модерните дистанционни методи в образованието вече е неизбежно и те само може да подобрят комуникацията както между учители и ученици, така и между учители и родители.

Тръмп в “Открито небе”

Президентските избори в САЩ наближават, а с тях и политическата кампания в страната се засилва все повече. Американският президент Доналд Тръмп за пореден път показа непредвидимост в международните отношения, която или ще му коства загубата на още гласове, или ще консолидира повече избиратели към него.

снимка: AP Photo/Andrew Harnik

Тръмп заяви, че САЩ се оттеглят от договора „Открито небе“, обвинявайки Русия в нарушаване на условията му. Този договор позволява на над 30 страни да извършват невъоръжени наблюдателни полети над териториите си едни на други с цел насърчаване на доверието и избягване на конфликти чрез следенето на движения на военни части и на мерки за ограничаване на въоръженията. Тръмп, който е сочен от мнозина за избран с намесата на Русия за президент, отново изненада всички и най-вече Русия.

снимка: ЕПА/ БГНЕС

Все повече се оказва, че политическото поведение на президента не се дължи на никаква геополитическа стратегия и последователност, а по-скоро на хаотичност. Ясно е, че Русия нарушава договора “Открито небе” и има проблем с неговото съществуване. Въпреки това излизането от този важен за международния мир договор, без дори да се потърси диалог и опит за разрешаване на проблема, е повече от рисково. С поведението си ексцентричният американски президент за пореден път създава хаос в международните отношения и затвърждава своята непредвидимост, която може да му изиграе лоша шега в бъдеще.


Share Follow

Leave A Reply