САЩ планират мащабни изследователски усилия, включващи над сто хиляди доброволци за половината или повече от най-обещаващите кандидати за ваксина в опит да осигурят безопасна и ефективна такава до края на 2020 г., съобщиха за Reuters учените, ръководещи програмата.

снимка: БГНЕС

Проектът ще компресира необходимите обикновено до десет години разработване и изпитания на ваксините, в рамките на няколко месеца, свидетелство за неотложността за овладяване на пандемията, която е заразила над 5 милиона души и отне живота на над 335 000 и очукани икономики по целия свят.

За да стигнат до този етап, водещите производители на ваксини са се съгласили да споделят данни и своите мрежи за клинични изпитвания на конкуренти, ако техният собствен кандидат се провали, казаха учените.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатите, които демонстрират безопасност при малки ранни проучвания, ще бъдат тествани в огромни изпитвания от 20 000 до 30 000 души за всяка ваксина, които трябва да започнат през юли. Между 100 000 и 150 000 души могат да бъдат включени в проучванията.


Share Follow

Leave A Reply