От България Русия получи своята писменост. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с интерпретациите на изложбата в Руския културен институт в София за ролята на светите братя Кирил и Методий.

снимка: БГНЕС

“Коментирах историческата роля на българската азбука още миналата година от трибуната на Петербургския икономически форум в присъствието на президентите Владимир Путин и Си Дзинпин, на хиляди делегати и хиляди журналисти от цял свят: От България Русия получи своята писменост. От нашите, българските земи, в Русия дойде и християнството, и старобългарският църковно-славянски език”, каза той.

“Трябва да се обръщаме повече към учените, към такива фактори, като световно известния руски академик Дмитрий Лихачов, който казва, че „на България дължим своята духовност, своето духовно начало, началото на руската литература“. От България ние получихме, както самият той казва, и устно, и писмено църковно-славянския език и този висш слой на литературата и духовната полоса – ето тук е казано всичко”, добави още Радев.


Share Follow

Leave A Reply