Правим всичко възможно да привлечем туристите и да облекчим бизнеса, който е сред най-пострадалите от световната криза с коронавируса. Изключително важно е да предлагаме качествен продукт и здравето на хората да бъде защитено. Това заяви в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова след работно посещение по Черноморието, съобщиха от пресцентъра на Министерството. “Бяха проведени срещи с представители на сектора, които са особено важни след разговорите на министър-председателя Бойко Борисов с премиерите на Гърция и на Румъния и с президента на Сърбия за отваряне на общите граници с цел туризъм от 1 юни, а от 15 юни – и с други държави от Европейския съюз (ЕС)”, каза тя. “Една от основните мерки, която предприехме, е намаляване цените на чадърите и шезлонгите. По закон те трябва да бъдат намалени минимум с 50%. Вече имаме почти пълна готовност и като цяло цените са доста намалени”, поясни министърът на туризма.

От думите й стана ясно, че сега действат 57 договора за концесии и 75 – за наем на плажове. От 132 плажа общо със сключени договори 17 ще са с нулеви цени, за останалите основните цени варират от 1 до 5 лв. Нулеви са цените на чадъри и шезлонги за Каваци-юг, Каваци-север, Елените, ММЦ Приморско, Царево-централен, Ахелой, Обзор-юг и др. В Златни пясъци плажните принадлежности ще са по 2 лв., в Слънчев бряг – по 4 лв., Албена – 1 лев. Балчик – 1,5 лв., Созопол – между 3 и 5 лв.

Снимка: БГНЕС

Министър Ангелкова обърна внимание, че всички стопани ни плажни ивици трябва да предложат 50-процентно намаление за плажните принадлежности, като при неспазване на нормативните изисквания глобата е 50 000 лв., а при повторно нарушение – 100 000 лв. Тя уточни, че единичната цена се определя съгласно договорите. “Включили сме в закона като вариант за тези, които вече са платили концесионната такса, тя да бъде прехвърлена за следващата година. Договорите за наем трябваше да се платят през февруари и това ще се отнася също и за тях”, посочи коментира министър Ангелкова.


Share Follow

Leave A Reply