“Намаляването на ДДС не гарантира ниски цени за крайния потребител, а стабилизиране за даден сектор”, заяви пред БНТ д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ. “Винаги сме дължали на единната ставка на ДДС-то, но ресторантьорството пострада много в тази криза. Намаляването на данъка е обвързано с увеличаване на минималните прагове в този бранш, което ще доведе до увеличаване на приходите в бюджета”, настоя тя.

снимка: Pixabay

Според нея здравните и социалните мерки, предприети от управляващите у нас, са успешни. “От мярката 60/40 – над 200 хил. българи са запазили работните си места, над 13 хил. работодатели са се възползвали от нея. Темповете на регистрирани безработни много се забавя. Грантовете за микро- и малки предприятия също ще дадат резултат, това е смисълът и на намаленото ДДС за ресторантьорите”, каза д-р Дариткова. По думите ѝ смисълът на мерките не е живот назаем. “Парите не се дават на калпак, както искаха от опозицията, а за стабилизиране на даден бизнес”, категорична бе тя.

“Аз съм от 80-те процента заболели, които преминахме през коронавируса с минимални симптоми, но и аз мислих, че този вирус не е нещо сериозно”, обяви още д-р Дариткова, която вече пребори COVID-19. “Най-тежкото ми притеснение е да не съм заразила някои от контактните ми лица”, посочи тя.

снимка: БГНЕС

“Справихме се добре с предизвикателството COVID-19 в национален план. Оценките в по-голямата си част трябва да съвпаднат, защото стойностите на заболеваемост и смъртност в България са едни от най-ниските в света. Този глобален показател сочи, че е успешен е начинът, по който се справихме ние като правителство и общество с пандемията в страната. Беше важно да се реагира според конкретната ситуация. Реакцията беше своевременна и анализите предстоят“, посочи Дариткова.

снимка: БГНЕС

“Показаха се някои дефицити на здравната ни система, но беше важно да се реагира според конкретната ситуация. Важно е какво бъдеще чертаем за бъдещето на здравната ни система. Реформата не е революционно събитие, тя е постоянен механизъм за подобряване на системата”, посочи тя. “Добре е, че имаме достатъчен брой легла в болниците, нещо, което не видяхме в други европейски страни. Достъпът до медицинска помощ у нас е улеснен. Кадровите дефицити и дефицитите в определени болници проличаха. Никой не очакваше такова развитие на епидемията в световен мащаб”, допълни Дариткова.


Share Follow

Leave A Reply