Онлайн търговията с храни за пръв път се регламентира в Закона за храните. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на брифинг в Народното събрание.
Тя посочи, че отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна остава за оператора. Компетентният орган за контрол е Българската агенция по безопасност на храните.

снимка: правителствена информационна служба

“Регламентирането на онлайн търговията ще даде възможност да надградим публичността, ползите за потребителя с изграждането на онлайн платформа, която ще улесни потребителя в намирането на своите доставчици на храни. Надявам се да имаме времето да работим по този процес“, посочи министър Танева.
По думите ѝ  цялото законодателство трябва да доведе до изсветляване на бизнеса. Тя даде пример с кампанията по реализация на различни земеделски продукти:

“При продажбата миналата година, когато беше африканската чума по свинете, интернет беше залят от обяви за продажба на живи животни. Абсолютно нерегламентирано. Не можехме да установим кой на практика дава тези обяви. Много по-невъзможен и труден беше контролът. Всичко това сега ще се регулира. Това е начин на търговия а на доставка, която придобива все по-голяма популярност”, каза още тя.


Share Follow

Leave A Reply