“Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос”, заяви президентът Румен Радев по повод мерките на правителството за преодоляване на кризата с коронавируса. По думите му към сложната данъчна система не трябва да се подхожда “на парче и без ясни идеи и разчети”. “Нашата данъчна политика не е справедлива. Тя води до задълбочаване на бедността и неравенствата, лишава публичните ресурси от важни постъпления. Отдалечава ни от европейския модел, защото нашият модел натоварва данъчно бедните и хората със средно положение, а облекчава богатите. Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира и да се набележат ясни мерки в тази посока, но като цялостен подход”, отбеляза той.

снимка: Shuttershock

“При липсата на ясни разчети и замисъл създаването на държавна петролна компания е авантюра. Тази идея показва, че държавата не се справя в борбата с картелите на горивата и с осигуряването на ефективна пазарна среда за свободна конкуренция. Странно е как държавата ще играе двойна роля – от една страна, ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга – ще бъде регулатор. Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси, трябва да се покаже много ясно от къде и как ще се вземат те и къде другаде ще натоварят джоба на българите. “Но ако ще строим държавни бензиностанции по начина, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим”, допълни президентът. “Вместо да строим 100 бензиностанции, нека построим във всеки областен град център за дигитални технологии и иновации за обучението на нашите деца”, посочи той. “Инвестицията в държавни бензиностанции при неясни условия не може да гарантира рентабилност, но може да гарантира поредната далавера”, каза той.

снимка: dariknews.bg

“Кризата с COVID-19 изведе на преден план въпроса за хранителната безопасност. Българите не трябва да разчитат на внос за своята прехрана. Не можем да ставаме заложник в бъдеще на такива кризи. Земята ни е благодатна, можем да произвеждаме много по-добри плодове и зеленчуци от вносните. Трябва да разработим къси вериги от фермерите до трапезата на всеки български гражданин”, заяви президентът. “Необходима ни е научно обоснована стратегия за следващия програмен период, както и коректен закон за земята и поземлените отношения, който да поставя на равна основа дребните с едрите производители”, отбеляза той. “Трябва да има ясни критерии за разпределяне на европейските и националните субсидии. трябва да направим така, че нашите фермери да изнасят не първичния продукт, а преработения. Трябва да възобновим нашата агронаука”, подчерта държавният глава.

земеделски земи

Президентът на България Румен Радев е на посещение в пловдивската община Садово. Той бе посрещнат от кмета на общината Димитър Здравков, служители на администрацията и граждани. По време на срещата Румен Радев изтъкна значението на децентрализацията на общините за тяхната самостоятелност.


Share Follow

Leave A Reply