ВМРО внася промени в Закона за защита на личните данни, насочени към справяне с фалшивите новини. Това съобщи пред медиите заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание.

Искрен Веселинов
снимка: Flashnews.bg

Промените предвиждат сайтовете, които се определят като медии, да имат лице за контакти и за администриране на лични данни, обяви депутатът Александър Сиди. Това означава да публикуват на видно място имена, адрес, телефон и имейл на лице за контакт. Такива са изискванията и на задължителния за ЕС GDPR, обясни той.

“IP адресът е част от „пакета“ лични данни на всяко физическо или юридическо лице. По тази причина ние от ВМРО предлагаме платформите, сайтовете и каналите в интернет, които се определят като медии, по силата на предложените промени в Закона за радио и телевизия да бъдат задължени да спазват и изискванията на GDPR и Закона за защита на личните данни”, коментира Сиди.

По думите му, по този начин упоменатото лице ще носи отговорност за законността при обработване на лични данни и разпространяване на дезинформация в интернет средата чрез публикувани на собствения от него интернет сайт, платформа, профил в социална мрежа или интернет блог.

Стана ясно, че от ВМРО ще водят разговори с ГЕРБ за тяхната подкрепа за общи действия оттук нататък.


Share Follow

Leave A Reply