Акция срещу боклуците

Скандалът с внасяне на нелегални боклуци от Италия в страната ни продължава. Преди началото на пандемията българската общественост и прокуратурата се занимаваше с разкриване на извършителите на това отявлено престъпление срещу всички нас и срещу българската природа. Стигна се дори до арест на министъра на околната среда, който до скоро бе “на топло”. Този арест показа, че прокуратурата има волята да разреши случая и да се добере до високите етажи на властта, където никой не е посмял досега.

Сега, няколко месеца по-късно, разследването продължава, а 6 лица са задържани, сред които и зам.-министърът Красимир Живков. Това е поредният арестуван на висш държавен пост по случая. Срещу заместник-министъра са събрани множество доказателства, че индиректно е оказвал натиск върху служители. И тук трябва да се запитаме къде е съвестта на хората, отговорни за това престъпление? С какви очи поглеждат близките си хора, когато знаят, че пряко са съдействали за замърсяването на природата и околната среда в родината си срещу някой друг подкуп или облага. Нима не вредят и на себе си по този начин?

Отговорът е ясен. За да се стигне до тук, очевидно виновниците, които и да са те, нямат подобна съвест и не осъзнават, че направеното от тях вреди и на тях самите. Никой не иска да живее сред боклуци, още по-малко чужди боклуци. За съжаление в България се оказва, че боклуците са много и не са само по сметищата, легални или нелегални, а са сред нас. Затова прокуратурата трябва да продължи акцията си и да разнищи нещата безпощадно и до край. Само така ще бъде даден ясен и категоричен знак, че няма място за боклуци в България.

Свежи пари от ЕС към България

Коронавирусът показа наяве пукнатините в Европейския съюз, които пречат на неговото нататъшно развитие. Точно такъв е случаят с разрешаването на проблема с пандемията. Оказа се, че в тежки моменти Европа все още не може да мисли като един общ организъм и да взима решения заедно. Дори когато този тежък момент отминава, ЕС отново не може да вземе единно решение относно отварянето на границите си. Всичко това поставя под въпрос из основи начина, по който функционира съюзът.

Европейска комисия
снимка: БГНЕС

В Брюксел решиха за пореден път да запълнят пукнатините чрез финансови помощи. Добрата новина е, че и България ще получи част от тези помощи. Европейската комисия предлага страната ни да получи достъп до 9,282 млрд. евро от фонда за икономическо възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19. Фондът, от който ще бъдат преведени тези пари, ще разполага с над 750 млрд. евро.

За радост България не е една от тежко пострадалите страни. Навременната реакция на щаба предотврати масово разпространение на заразата като в съседна Сърбия. Въпреки това икономиката ни със сигурност е пострадала и ще страда още от кризата. Кризата показа, че тя е силно обвързана със страните от Западна Европа и когато там нещата не са добре, няма как при нас да са. Така че свежите пари от ЕС са добре дошли, сега остава и да се разпределят подобаващо.

Расовата война в САЩ

Трета поредна нощ САЩ са разтърсени от протести, придружени от палене на сгради, сблъсъци и мародерство, във връзка със смъртта на Джордж Флойд. Чернокожият американец почина в понеделник в Минеаполис. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира. Случаят предизвика национален дебат за дългогодишния проблем с полицейския произвол и расизма.

Сега, след карантината и трагедията около коронавируса в САЩ, напрежението е още по-голямо и една такава ескалация на безредици може да доведе до трайни последствия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да изпрати Националната гвардия срещу протестиращите. Това със сигурност няма да помогне за деескалацията.

Докато световни организации и медии обвиняват България и страните от Източна Европа в нетолерантност, расизъм и хомофобия, фактите говорят друго. Всъщност ние сме много по-толерантни и човечни като народ в сравнение с това, което се случва в САЩ. Когато си говорим за полицейско насилие в България, фактите също са различни. Тук няма полицейско насилие в сравнение с това, което се случва в САЩ. Американските граждани с браво са бесни след поредния случай на полицейско насилие с фатален край в страната.


Share Follow

Leave A Reply