Китайското правителство е наредило на големите си държавни селскостопански компании временно да спрат покупките на някои селскостопански стоки в САЩ, включително на соя и свинско месо, докато Пекин направи оценка на спора между САЩ и Китай по отношение на новия закон за сигурност на Хонконг, приет от парламента на азиатската държава, съобщава агенция Блумбърг, цитирай свои неназовани източници, запознати с въпроса. Този закон беше остро критикуван от Вашингтон, като в края на миналия месец Доналд Тръмп заяви, че САЩ ще премахне представения специален статут на Хонконг, за да накаже по този начин Пекин.

снимка: БГНЕС

На китайските държавни търговци China Oil and Foodstuffs Corp. (COFCO Group) и China Grain Reserve Corp. (Sinograin) има беше наредено да преустановят закупуването на американски продукти, ескалирайки допълнително двустранното търговско напрежение.

През миналия месец имаше информации, че китайски висши служители са поискали да бъдат подновени търговските преговори със Съединените щати, настоявайки за по-реципрочен подход, тъй като не са доволни от подписаната през януари “Фаза 1” от двустранната търговска сделка.


Share Follow

Leave A Reply