Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че от днес се вдига цената на бензина, след като две десетилетия беше замразена. Шофьорите все пак ще имат право на определено количество гориво месечно на субсидирани цени, а над този лимит ще плащат много по-скъпо, предаде БНР.

Николас Мадуро

Президентът на Венецуела, страната с най-големите петролни залежи в света, заяви в обръщение по телевизията, че цената на горивата се вдига. Страната трябва да премине към модел, който да позволи всички продажби в бъдеще да са на международни цени, каза Николас Мадуро и обяви първата стъпка:

“На 200 бензиностанции горивото ще се продава свободно на международни цени в чуждестранна валута при цена от 50 цента за литър.”

Бензинът ще продължи да бъде изцяло субсидиран за обществения транспорт и камионите, както и продажбите на дизел, добави Мадуро.

Въпреки увеличението целият резервоар на едно превозно средство ще може да се пълни за около 1 долар благодарение на субсидиите. Цената от 5000 боливара – 2 и половина цента, е с лимит 120 литра месечно за колите. Над лимита обаче цените ще скачат рязко.

снимка: AP

Венецуела, която е член на ОПЕК, е ударена от най-сериозния недостиг на бензин в съвременната си история заради колапс на рафинериите си в условия на американски санкции.

“Горивото за новите бензиностанции ще бъде внасяно от частни предприемачи”, каза още президентът на Венецуела. Николас Мадуро остава начело на страната, въпреки дълбоката криза и опитите на опозицията, подкрепяни от Вашингтон, да бъде свален от власт.


Share Follow

Leave A Reply