Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус похвали в понеделник “огромният” принос на САЩ за глобалното здраве и призова за продължаване на добрите връзки въпреки стремежът на президента Доналд Тръмп неговата страна да напусне здравната организация на ООН, предаде “Ройтерс”.

снимка: БГНЕС

Тръмп заяви в петък, че ще прекъсне връзките на САЩ със СЗО, обвинявайки организацията, че е станала “марионетка” на Китай по време на глобалната коронавирусна криза.

Попитан за рисковете за здравето по време на настоящите масови протести в Съединените щати, друг служител на СЗО, епидемиологът Мария ван Керкхове, каза на същия брифинг, че тесният контакт може да увеличи риска от разпространение на Covid-19.

Г-жа Ван Керкхове също така посочи, че няма доказателства коронавирусът да променя както формата си на предаване или тежестта на заболяването, което причинява.

снимка: iStock

“По отношение на преносимостта тя не се е променила, по отношение на тежестта на заболяването, то също не е се е променило”, посочи епидемиологът на СЗО на редовния брифинг.

“Важното е, че има мерки за намаляване и потискане на предаването на заразата”, отбеляза Мария ван Керкхове.
Световната здравна организация трябва да разполага с достатъчно информация в рамките на 24 часа, за да реши дали да продължи с преустановяване на изпитанията си с хидроксихлорохин за употреба срещу коронавируса, заяви главният учен на СЗО Сумя Сваминатан.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп беше един от онези, които рекламираше антималарийното лекарство като противодействие на Covid-19 и дори призна, че го е взимал превантивно въпреки медицинските предупреждения за свързаните с хидроксихлорохин рискове.


Share Follow

Leave A Reply