България чества 144 години от подвига на Ботевата чета и гибелта на революционера Христо Ботев. Тази година официални чествания нямаше, заради пандемията от коронавируса, но въпреки това много хора положиха венци и цветя пред паметниците на революционера Христо Ботев в цялата страна.

снимка: БГНЕС

По традиция точно в 12.00 часа в цялата страна се чуха сирени в памет на загиналите за свободата и независимостта.

снимка: БГНЕС

Хората запазиха смирено мълчание. Те спряха на улиците, колите и градския транспорт също не се движиха. Някои от тях слязоха и от автомобилите си.

снимка: БГНЕС

 

За пръв път от 73 години се отмени Националния туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй – Околчица“. Въпреки това много хора извървяха маршрута.

В Калофер, родното място на Христо Ботев, имаше възпоменателна церемония за загиналите за свободата и независимостта на България. Стотици души, за да отдадат почит. Там бяха и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, които поднесоха венци и цветя на паметника.

снимка: БГНЕС

„От нашата воля зависи дали ще веем високо знамето на българската свобода или ще му се кланяме само в музеите“, каза държавният глава. „Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание“, посочи той.

снимка: БГНЕС

По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова на връх Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България в украинското село Задунаевка пристигна документална фотоизложба, която разказва за живота и делото на поета и революционера. Експозицията е дарена от Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер и е копие на изложбата, представена в него.

„Благодарение на общите ни усилия тази изложба стъпи на задунаевска земя и скоро ще бъде представена в къщата, в която е живял великият герой“, съобщи Илияна Йотова в музея на Ботев в Калофер.

„Когато през 2018 г. бях в Задунаевка, хората там настояха тази къща да се превърне в музей, в притегателен център за българската общност“, разказа вицепрезидентът.

Инициативата не би била възможна без общите действия на музея на Ботев в Калофер, кмета на град Калофер, Министерството на културата, без подкрепата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, местни организации и общественици. Вицепрезидентът заяви, че през есента експозицията ще бъде допълнена с материали от Националната библиотека.

Премиерът Бойко Борисов направи призив към народа във „Фейсбук“ профила си:

“Мирът, човешките права и разбирателството се отстояват всеки ден с дела. Нека бъдем горди с нашите предци и да следваме европейския път, който ни посочиха!”.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също се обърна към народа чрез профила си в социланата мрежа:

„Вече над сто години 2 юни е един от най-тачените български дни за преклонение, но и за вглеждане в самите нас“, написа тя.
„Сещаме се за онези вълшебни думи, които възрожденският даскал изписа на фасадата на котленското училище – „Помогни ми да те возвися“. А ние помагаме ли на нашите герои да ни възвисяват ден след ден, всеки ден, не само на 2 юни? Година след година на днешната дата се обръщаме към портрета на Ботев, за да се поклоним, а дълбоко в нас звучи тревожният глас – съхранихме ли ценностите на онези, които жертваха всичко, за да има България?“, запита Караянчева.

Тя отбелязва, че ако не друго, събитията от последните месеци ни показаха нагледно как героите се появяват, когато времето ги потърси. „Пред очите ни стотици мъже и жени, чиито имена вероятно няма да научим, се извисиха над страха и личния инстинкт за съхранение, за да спасяват и да лекуват. Рискуваха своя живот и оставяха зад себе си своите близки, за да опазват чужди животи, за да не страдат близките на други. Нека в тяхна чест да добавим още един въпрос към тези, които обичайно си задаваме на 2 юни. Колко далеч е всеки от нас като ценности, кураж и професионализъм в своята област от медиците ни на първа линия? И да живеем така, че ако времето нас призове, да можем да се извисим до тяхната хуманност и отдаденост.
Важно е, мисля, точно в Деня на Ботев да отправим молитва и искрена благодарност и към героите на нашето време“, написа още председателят на Народното събрание.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова написа във „Фейсбук“ профила си: „Ботев остава вечен в сърцето и ума на всеки българин“. Тя припомни и стих на Ботев, в който той предрича съдбата си:

”Дружина тръгва, отива,
пътят е страшен, но славен:
аз може млад да загина…
Но… стига ми тая награда —
да каже нявга народът:
умря сиромах за правда,
за правда и за свобода…“

„Ботев загива млад, но остава вечен. Вечен в сърцето, ума и душата на всеки българин. Вярата му е заразителна, подвигът -пример, смъртта- величава саможертва за Отечеството. Поклон пред героя. Днес се качих на връх Околчица с Младежката организация на БСП- Враца, с областния председател Иво Лилов ,епутата Анастас Попдимитров и евродепутата Цветелина Пенкова“, написа Корнелия Нинова.

„Поклон пред героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. Вечна слава!“, написа в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя също цитира стих на Христо Ботев от поемата „Хаджи Димитър“.

„…Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небе, звяр и природа
и певци песни за него пеят…“

В Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха положени венци и цветя. На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, кметът на града Любомир Христов, областният управител Стефан Желев, председателят на Общинския съвет в Шумен Красимир Минчев, депутати, политици, военни и десетки граждани.

„На този ден, 2 юни, символът е Ботев и саможертвата на неговата чета, но ние почитаме и всички онези българи, които са отдали живота си за Освобождението на България“, каза Каракачанов, отбелязвайки, че трябва да си знаем историята и да бъдем преди всичко българи. Той припомни, че един от апостолите на Априлското въстание – Панайот Волов, е от Шумен.

След церемонията Красимир Каракачанов отпътува заедно с адмирал Емил Ефтимов за военно-учебния център „Марково“ край Шумен, където ще наблюдават демонстративни стрелби и практическия държавен изпит на курсанти-випускници от Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“.

снимка: shumenonline.bg

„Поклон пред подвига, мъжеството, саможертвата на Ботев и всички, които с кръвта си написаха историята на България! Нека в минута на необикновено мълчание, на сливане на живи и мъртви, сведем глави в памет на погубените ни апостоли на свободата“, написа във „Фейсбук“ председателят на ПГ ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Венци и цветя поднесоха кметът на Благоевград инж. Румен Томов, председателя на Общинския съвет Андон Тодоров, както организации и граждани.

снимка: БГНЕС

С поклонение, слово и полагане на венци и цветя в Пловдив бе почетена 144-та годишнина от гибелта на българския национал-революционер, демократ, поет и журналист Христо Ботев.

Тази година, поради предприетите мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, в церемонията пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина за първи път не участваха почетна рота и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили, с цел да не се допуска струпване на хора. Пловдивчани обаче, не пропуснаха да отдадат своята почит и признание пред подвига на големия български революционер, като на паметника имаше почетен караул и венценосци, както повелява дългогодишната традиция.

За да отдадат своята почит в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и да положат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев бяха Кметът на Пловдив Здравко Димитров, народният представител Александър Сиди, Областният управител Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев – командир на Силите за специални операции и началник на Гарнизон Пловдив, Председателят на Общински съвет-Пловдив – инж.Александър Държиков, заместник- областния управител инж. Димитър Керин, заместник-кметовете Пламен Панов, Йордан Ставрев, Анести Тимчев, Георги Титюков, кметовете на райони Георги Стаменов, Стоян Алексиев, заместник-кметовете на районите Западен и Тракия, Общественият посредник на Община Пловдив Борислав Стаматов, общински съветници, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, представители на общинската администрация, на ФК „Ботев“ Пловдив, членове на Комитет „Родолюбие“ и признателни граждани.

Бургас също се преклони пред героичната саможертва на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Политици, общественици и граждани сведоха глави точно в 11 часа и отрупаха с венци и цветя паметника на поета-революционер в Морската градина. Сред официалните лица бяха председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, зам.-кметът на Община Бургас Диана Саватева, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Радослав Сотиров, общински съветници.

Поднасянето на цветя и венци под паметниците на революционера Христо Ботев ще продължат през целия ден в цялата страна.

снимка: БГНЕС

Американският посланик у нас Херо Мустафа и служителите от посолството на САЩ също почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.


Share Follow

Leave A Reply