С триминутен сигнал на сирени в цялата страна точно в 12 часа отбелязваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер във Врачанския Балкан. Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица тази година се отлага заради коронавируса.”Никой не може да спре всеки един българин, който иска да се поклони пред паметта на Ботев и неговата чета. Тази година различното е, че просто няма да бъде организирано. Няма да има официални чествания и масови струпвания – всеки, който иска, ще може да го направи индивидуално“, каза кметът на Враца.

снимка: Дарик

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват във възпоменателната церемония в родния град на Ботев Калофер. Там пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“ ще участва във възпоменателната церемония. След това държавният глава ще посети Национален музей „Христо Ботев“ и ще положи цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев и на неговата майка Иванка Ботева.

снимка: БГНЕС

Възпоменателна церемония по повод ще се състои и в Русе пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение. В Плевен денят ще бъде отбелязан с поднасяне на цветя пред паметника на поета-революционер, издигнат на едноименния булевард. В Каварна, през целия ден, ще може всеки да поднесе цветя пред паметника в Градската градина. Жителите на Сливен ще изразят почитта си с венци и цветя на паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Тържеството в Разград ще се състои пред бюст-паметника на Христо Ботев в града при спазване на противоепидемичните мерки.

снимка: БГНЕС

В продължение на 2 минути, в 12 часа сирените в цялата страна ще оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на загиналите за свободата на България. При подаване на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място.


Share Follow

Leave A Reply