Хотел или стена

Българските морски курорти отдавна не са това, което бяха, а непрестанното презастрояване и разрушаване на природни забележителности, високите цени и лошото отношение отблъскват хиляди българи годишно. През тази седмица българската общественост стана свидетел на поредната антиреклама на Българското Черноморие. Този път с доза наглост и на принципа “не вярвай на това, което виждаш, а слушай какво ти казвам”. Въпросът е ще им се размине ли и този път?

снимка: Nova TV

Случаят има дълга история и informo.bg я следи още от миналата година. Става въпрос за един от малкото останали незастроени плажове по Южното Черноморие – Алепу. През изминалата година старата прокуратура бе сезирана за строежа на този плаж. Започна и проверка на ДНСК, която установи, че в района на плажа се извършва само дейности по брегоукрепване. Така година и половина по-късно брегоукрепването вече е на 4 етажа с тераси с гледка към морето на първа линия. Скандалните снимки, възмутили обществеността, принудиха РДНСК да извърши нова проверка, която отново заключи – експертите са категорични, че в момента строителството, което се извършва, е само за брегоукрепителни дейности.

снимка: Nova TV

Очевидно всички ние сме слепи и не виждаме масивна брегоукрепваща стена, а хотел с гледка към морето. Дотам достигна наглостта на тези “експерти”, че на фона на строежа обясняваха как това е само една стена и няма нередности, докато охранители гонеха агресивно журналисти от обекта със заплахи за бой. След тази отявлена наглост ни остава само да се надяваме новата прокуратура на г-н Гешев да направи ново разследване и да вземе нещата в свои ръце, за да не остане това събитие като поредната реклама на летните курорти в южните ни съседи Гърция и Турция.

Повишение или намаление на цените на парното?

След големия успех за българската държава в преговорите за руския газ, които доведоха до драстично намаление на цените на синьото гориво, днес ставаме свидетели на една безочлива наглост от страна на енергийните дружества, които настояваха за увеличение на цената за потребителите. Нещо повече, тази наглост първоначално бе подкрепена от КЕВР. Разчетите на комисията предвиждаха 22% увеличение на цената за крайния потребител в София. 

снимка: БГНЕС

Няколко дни по-късно от КЕВР опровергаха собствените си твърдения, като председателят на комисията доц. Иван Иванов заяви, че цената ще поевтинее средно с 14%.

“Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година”, заяви доц. Иванов. 

Заиграването с цената на парното, въпреки драстичното намаление на газа, достигна и до министър-председателя. Той бе повече от бесен от изказванията на КЕВР и то с право.

“КЕВР прави глупости. И без това им е изтекъл мандатът, ще обсъдя с колеги смяна. Към днешна дата имаме с 42% намаление на цената на газа, даже и повече, а те казват – ще вдигнем с 20% цената на топлофикациите. Да, през годините топлофикациите са задлъжнели много, защото не вдигахме цените”, коментира премиерът Борисов. „КЕВР или ще влязат в час и ще говорят това, което реално имат, а не да ми правят прогнози и след няколко дни да ги опровергават”, закани се той.

Очевидно наглостта на “Топлофикация” няма граници, щом иска увеличение при драстично намаление на цените. Едно подобно увеличение не само би значело ощетяване на хората, но и двойно повече приходи за тях. При такъв сценарий те биха изкупували газа на цена с 42% по-малка, а предлагали услугите си с увеличени цени. Ако това се превърне в реалност, успехът на правителството не само ще бъде принизен и хората няма да усетят нищо от предоговарянето на цените, но и ще се наложи да плащат повече отколкото досега. И тук трябва да си зададем въпроса чии интереси защитава държавната КЕВР, ако не нашите? Борисов е прав, май е време за смяна в комисията.

Когато подцениш една пандемия

След като положението с коронавируса в страната ни и по света постепенно се нормализира, започнаха да се появяват и коментарите относно това дали властите преекспонираха нещата, дали беше излишно цялото това блокиране на нормалния живот и дали не се стигна до излишна психоза сред населението. В България дори се стигна до там, че ген. Мутафчийски бе демонизиран от хора като Слави Трифонов и президента Румен Радев. Очевидно, мислейки се за по-големи специалисти от него в областта на вирусологията и медицината, те редица пъти критикуваха строгите мерки, предприети от щаба на генерал Мутафчийски.

Жаир Болсонаро, снимка: WFLA.com

За да се провери доколко са прави или не, трябва да се направи сравнение с коренно различния подход към ситуацията. През тази седмица от далечна Бразилия дойдоха “плодовете” от този друг подход към карантината. Президентът на страната Хавиер Болсонаро неведнъж е омаловажавал карантината и я е принизявал към обикновен грип. За разлика от България, Бразилия е президентска република и там до голяма степен решенията се взимат точно от президентството. Икономиката на страната не беше затворена, мерките бяха крайно закъснели и не толкова твърди като в повечето страни, сред които се числи и България. И до какво доведе всичко това?

През тази седмица Бразилия е страната с най-голям брой новозаразени и смъртни случаи дневно, изкачи се на второ място по брой заразени след САЩ с над 615 000 заразени и на трето място по смъртни случаи с над 35 000 жертви. Докато пандемията в света затихва, там тепърва набира скорост. Докато светът постепенно се отваря, движението и туризмът се възстановяват, а икономиките започват да функционират наново, Бразилия тепърва ще се сблъсква с тежките последици на пандемията. Е, това представлява контраподходът към карантината, за който призоваваха президентът и шоумен номер 1 в страната.


Share Follow

Leave A Reply