Панихида за загиналите в бившия концлагер „Слънчев бряг“ край Ловеч бе отслужена на Черешова задушница, съобщават от общинската администрация.

Инициативата е на кмета на Ловеч Корнелия Маринова, тъй като жертвите нямат свой гроб, а и тази пролет заради пандемията не се е състояло традиционното възпоменателно шествие-поклонение.

Днешното събитие е преминало при спазване на санитарните мерки с ограничен брой участници, но е излъчвано на живо във „Фейсбук“ профилите на общината, допълват от администрацията. Панихидата е отслужил отец Петър от село Малиново.

Присъствали са кметът на Ловеч Корнелия Маринова, местни политици, общински съветници, граждани, хора на изкуството. Всички с едноминутно мълчание са почели паметта на жертвите.

„Слънчев бряг“ (1959 -1962) е бил лагер за политически затворници, създаден със съгласието на Политбюро на ЦК на БКП. Намира се в каменна кариера край Ловеч. Той е секретен обект и един от най-жестоките лагери в България. С документи е доказана смъртта на 151 лагерници, но за много други няма свидетелства. Труповете на жертвите не са връщани на близките, а със секретни указания са извозвани до затвора „Белене“ на Дунав, където тленните останки са заравяни на пустеещия остров „Предела“ до големия остров „Персин“, посочват още от пресцентъра на Община Ловеч.


Share Follow

Leave A Reply