В САЩ протичат най-големите размирици от 1968 година насам. Напрежението от карантината, загубите в икономиката, високите нива на безработица и неяснотата за бъдещето със сигурност са част от факторите довели до това масово гражданско неподчинение. Основният фактор, разбира се, е убийството на арестувания чернокож от бял полицейски служител.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Тръгналият протест за човешки права под наслов “Не мога да дишам” постепенно се превърна в нещо друго. Нещо, което изцяло хвърля прах върху първоначалната идея. Но каква точно беше първоначалната идея на протест и какво се обърка след това?

снимка: ЕПА/БГНЕС

Темата с расизма в САЩ е била чувствителна в цяла кратка история на страната. Започвайки от робството, Гражданската война и Мартин Лутър Кинг и стигайки до движението #BlackLivesMatter и днешните размирици. Когато говорим за расизъм обаче трябва да имаме едно на ум, че това винаги е монета с две страни. Очевидно е, че американската полиция десетилетия наред постъпва предубедено срещу чернокожото население на страната. Каква е причината за това? Нима това са просто един безочливи расисти, които ненавиждат афроамериканците в страната и си търсят повод да ги арестуват, малтретират или убиват?

снимка: ЕПА/БГНЕС

Нещата не са толкова черни и бели, в буквален и преносен смисъл. Известно е, че най-високите нива на престъпност в САЩ идват именно от тази общност, която до голяма степен се е маргинализирала и трудно се интегрира в обществото. Да, разбира се винаги има изключения, но самоотделянето от обществото в гета не помага много за изчистването на стереотипа за тази част от американците, особено сред полицаите. И тук не става въпрос за расизъм и цвят на кожата, както по време на Гражданската война или когато чернокожите са се борили да не бъдат роби на белите си подтисници преди векове. Тук става въпрос за създаване на един стереотип на база местоживеене- човекът от гетото.

EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

И когато говорим за расизма като двупосочна монета, то събитията от последните седмици са точен пример за това. Изведнъж протестиращите обърнаха един ужасен и престъпен случай на полицейско насилие в расова война между бялата американска власт и афроамериканците. Истината е че това убийство няма нищо общо с цвета на кожата на човека. Всеки можеше да е под крака на този самозабравил се полицай, независимо от неговия цвят. И този убиец ще получи заслуженото си в съда, както е редно в една правова държава.

Да, има проблем с полицейското насилие в САЩ, но той по никакъв начин не е на расова основа. Расизмът като проблем все повече се изродява и се превръща в една “уайлд карта” за престъпници, която да оправдае техните деяния. Точно на това станахме свидетели и по време на размириците. Десетки магазини и коли бяха изпочупени и обрани от така наречените протестиращи срещу расизма. Това са бизнесите, които тепърва се съживяваха след тежкия удар, получен от световната пандемия. Бизнеси, които нямат нищо общо с престъпното деяние на един полицай срещу американец. Голяма част от пострадалите собственици са чернокожи.

Нещо повече, в хода на ескалация на напрежение в цялата страна се стигна и до още смъртни случаи. Сред тях и на двама чернокожи служители на полицията. Получава се куриозна ситуация, при която протестиращи срещу расизма и убийството на чернокож американец убиват двама чернокожи полицаи. Това расизъм ли е, или не?

EPA/TANNEN MAURY

Тези грозни сцени по американските улици, на които целия свят става свидетел с нищо не подобряват състоянието на чернокожите в САЩ и с нищо не подобряват проблемите с полицейското насилие. Напротив, те принизяват усилията на истинските протестиращи, тези, които искат да бъдат чути, тези, които наистина “не могат да дишат”. Обикновенните хора, които излязоха на мирен протест с искане за справедливост и промени, които да спрат полицейското насилие в страната. Никога не е ставало въпрос за цвета на кожата, нито на протестиращите, нито на престъпниците, нито на полицаите. Става въпрос за третирането на всички хора като равни пред закона.

снимка: БГНЕС

Когато говорим за протести и гражданско недоволство трябва да се запитаме къде поставяме границата?Тези, които отговарят на насилието и убийствата с още насилие и убийства, тези които палят коли, ограбват магазини, чупят частна собственост и създават хаос и анархия по улиците нямат правото да протестират за мир, толерантност и разбирателство. Те превърнаха един протест за човешките права в престъпна анархия, която само създава още страдание, смърт и несправедливост за всички, независимост от техния цвят на кожата, пол или религия.


Share Follow

Leave A Reply