Втората вълна е тук

Лятото наближава, а с него и надеждата на хиляди българи за нормален туристически сезон. За съжаление той е под въпрос, след като в последните дни случаите на коронавирус в България рязко нараснаха. Докато заразата затихва в Европа, в България започна да набира нови и невиждани скорости на разпространение. В страната ни бе регистриран рекорд от над 100 случая за ден. Втората вълна на заразата е тук и то по-рано от очакваното.

снимка: Pixabay

Коварната и все още не толкова известна за науката болест навлезе с нова сила у нас и ни изкара на първо място на Балканите по брой случаи. Страната ни, която почти не усети първия пик на заразата в Европа заради строгите и навременни мерки, сега е напът да понесе тежък удар. Още по-тежък ще бъде той и заради риска от провал на летния сезон. Стотици полети пристигат празни в страната ни, а резервации на туристи започнаха да се отменят. На фона на това имаме и първия случай на заразен в известен морски къмпинг до Созопол.

Да, факт е, че заразените в повечето случаи са от определени клъстери и все още е възможно да се контролират, но ако много бързо не се спре рязкото увеличение на заразените дневно, рискуваме да се върнем към изходна позиция на пълна изолация, провален летен сезон и нов тежък удар за икономиката ни.

Пълното разхлабване на мерките в България показа две неща. Първо, че предприетите строги мерки през март и април бяха ключови за запазването на ниските нива на заразата в страната. И второ, че без тях се виждат ясно последиците, които са нов пик на случаите, много по-страшен от предишния. Трудно народът и бизнесът биха приели нова пълна изолация, особено през летния сезон. Сега зависи от всички нас да се контролираме и да спазваме трите Д-та – дистанция, дисциплина, дезинфекция.

Пандемична социология

ГЕРБ остава убедително първа политическа сила, ако предсрочни парламентарни избори бъдат проведени днес. Това сочат данните от проучване на „Маркет линкс“, проведено в края на май и началото на юни. Социологията по време на пандемия показва, че статуквото се запазва и при едни евентуални предсрочни избори не биха настъпили значими промени, освен евентуално заменяне на “Обединените патриоти” с партията на Слави Трифонов.

Снимка: informo.bg

В период на криза хората очевидно не са готови на големи промени и предпочитат да заложат на сигурното. Интересно е обаче занижената роля на БСП при едни евентуални избори. Според проучването разликата между столетницата и партията на Бойко Борисов е повече от 7%. Очевидно слабото лидерство на Корнелия Нинова изиграва лоша шега в партията, а скоро ще станем свидетели на рокада в управлението ѝ.

снимка: БСП

Скандалите около обвиняемия Васил Божков също не са оказали особено влияние на резултатите. Заявките на бизнесмена в изгнание за изваждането на сериозни компромати срещу властта така и не се изпълняват, а инфлуенсърската онлайн кампания за изчистването на имиджа му и представянето му като жертва на т. нар. “управляваща хунта” очевидно не дават нужните резултати.

снимка: БГНЕС

Социологията по време на пандемия е интересен феномен, който тепърва ще се изследва, за да се разбере дали една кризисна ситуация влияе по някакъв начин на политическите предпочитания на хората. По всичко личи че няма голям смисъл от предсрочни избори и струпване на хора пред урните към този момент. Въпреки това нещата в българската политика са винаги динамични, а до редовните парламентарни избори има много време.

Добра новина за висшето ни образование 

Софийският университет “Св. Климент Охридски” се изкачи със 150 места в световната класация на университетите QS World University Rankings за 2021 година и се нарежда на 601 място. Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г. и сегашното място е най-високото до момента. Това е и единственият български университет в класацията за най-престижните университети в света.

СУ “Св. Климент Охридски”

На фона на намаляващите студенти и все по-слабите оценки това е една добра новина за българската наука и висше образование. До голяма степен този успех се дължи на учените в университета, а благодарение на научните им трудове и техните преводи на английски език те успяват да ги разпространят в научните среди по цял свят и с това да издигнат престижа на университета. Ако тази тенденция се запази, а качествените български научни публикации продължат да се публикуват на английски, е напълно възможно след година да се поздравим и с първи български университет в топ 500 на най-престижните университети в света.


Share Follow

Leave A Reply