“Отношението към ГЕРБ е разделителната линия в БСП – в какви коалиции трябва да участва БСП и какво трябва да се забрани. Корнелия Нинова нееднократно е заявявала, че никога няма да се коалира с ГЕРБ. Кирил Добрев трябва да заяви ясно отношение по този въпрос. Това е една от темите, по която в кампанията за председател на партията всеки трябва ясно да заяви позиции”, заяви Александър Симов, говорител на парламентарната група на БСП, пред БНТ.

снимка: БГНЕС

“Двамата основни претенденти за лидерския пост в БСП са Корнелия Нинова и Кирил Добрев. Вчера вече видях ясна заявка от страна на Кирил Добрев, че той ще участва в състезанието – нещо, което доскоро го нямаше като твърдение от негова страна. Това е важно да се случи като процес, защото доскоро част от хората в БСП работеха срещу това да има пряк избор – една от най-важните демократични реформи, предприети в партията. Вече имаме състезание. Призовавам всички членове на БСП на 12 септември да излязат и да заявят с гласа си в каква посока искат да се движи БСП”, каза още той.

снимка: БГНЕС

Симов категорично отхвърли твърдението на Добрев, че Корнелия Нинова не познава БСП: “Моите впечатления са, че Корнелия Нинова познава много добре организационния живот и е наясно с проблемите, които имат партийните организации. Ненапразно тя е масово припознавана като следващия лидер от членовете на БСП”.

По думите на Симов БСП трябва да продължи да предлага своите леви решения за България. “Историята е изключително иронична – оказа се, че всичко онова, което ние сме говорили от 2017 г. насам, включително заложили в предизборната си платформа, днес се осъществява. Проблемът е, че се осъществява от ГЕРБ, а те са в състояние да унищожат всяка една добра идея. Но се вижда, че идеите, които БСП е развивала – за повече българската стока в магазините, за по-голямо държавно участие – днес започват актуално да влизат като теми. Ако БСП имаше тогава възможността да реализира тези идеи, България щеше да бъде много по-подготвена за кризата”, смята социалистът.

снимка: БГНЕС

Александър Симов отбеляза, че в България напоследък са се натрупали много скандали, които в друга държава вече биха свалили правителството. “Много по-голям скандал от “спинкащия” премиер е решението на ВАС, с което фермерката от Болярово спечели делото си срещу държавата. Това ни показва едно – две години държавата е лъгала българските граждани, без ясни доказателства унищожи много стопанства на български граждани и днес не носи никаква отговорност за това. В друга държава само заради този скандал правителството щеше да падне. Когато преди две години от БСП постоянно говорихме, че трябва да се помисли за хората и че не е необходимо да се изтребват поголовно животните, ни обвиниха, че правим опит за държавен преврат”, припомни той.

снимка: БГНЕС

Симов коментира, че БСП не се притеснява от новите политически проекти, които се създават. Според него Васил Божков не е сериозен в намерението си за създаване на политическа партия. “Божков имаше свой собствен политически проект досега и той се казваше ГЕРБ. Много трудно мога да си го представя сега като ръководител на проект срещу ГЕРБ”, каза още говорителят на парламентарната група на БСП.


Share Follow

Leave A Reply