Парламентът прие на второ четене промените в Закона за БЧК.  Със законодателната инициатива се дава правна възможност за учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на БЧК за трайно задоволяване на обществени потребности. Възможността ще важи за имоти публична или частна държавна собственост.
Идеята на законопроекта е да се даде зелена светлина за създаването на Европейски център за подготовка и обучение на специалисти по бедствия, аварии и катастрофи с капацитет до 1200 души, както и изграждането на регионален склад за бедствена готовност и учебно заведение за обучението на парамедици.

снимка: БСП

От БСП видяха лобизъм в приемането на закони набързо и обявиха, че в закона за Българския червен кръст се появиха промени в Закона за извънредното положение.

„Разглеждаме закон за Българския червен кръст, приет единодушно – с цел създаването на подпомагане на дейността и създаването на център за обучение на кадри, който да може до обучава и хора извън страната. Добре представен закон, дебатиран закон, гласуван единодушно. Изведнъж в закона за БЧК се появяват промени в закона за извънредното положение“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от трибуната на НС. По думите му съгласно правилника са допустими предложения за промени между първо и четене, които влизат в предметния обхват на закона, приет на първо четене.

снимка: БГНЕС

Парламентът прие и предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов, направено между двете четения на законопроекта. Съгласно текста две години след отмяната на извънредното положение Министерството на туризма ще предоставя на туроператори, държавна субсидия в размер на 35 евро за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет. Разпоредбата ще касае тези туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм.
Депутатите решиха още субсидията да се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в Република България, само за полети с капацитет от не по-малко от 100 места.


Share Follow

Leave A Reply