COVID-19 набира сили в България

Лятото дойде, но за съжаление коронавирус пандемията не изчезна с него. Оптимистичните прогнози за забавянето и изчезването на вируса в условия на високи температури се оказаха грешни. Непредсказуемият вирус все повече доказва на вирусолозите, че е нелогичен, нетипичен и все така непознат за науката.

Логиката със замирането на вируса при високите летни температури куцаше още през зимата, когато в южното полукълбо течеше лято с пълна сила, а вирусът продължаваше своето настъпление. Може би надеждата и оптимизмът на вирусолозите и на обикновените граждани създадоха една илюзорна представа, че ще имаме поне едно спокойно лято, което да ни даде почивка от психозата наречена “коронавирус”. Това не се случи, а от ден на ден ситуацията все повече се влошава в страната ни.

снимка: pixabay

Време е да излезем от илюзията и да приемем, че нищо не е минало и нищо не е приключило. Да, може би този вирус не е толкова страшен колкото си мислехме, но определено не е за подценяване, защото черната статистика от него се дължи и главно на неглижиране. Една проста настинка, малко висока температура, леко неразположение и нищо особено. Такава е тенденцията в разбиранията на българите за вируса. Това подценяване и принизяване на заразата е по-опасно от самия вирус, защото и най-малката настинка може да бъде опасна. И когато на ден имаме по над 150 нови случая е редно да се стреснем и да станем повече от отговорни в спазването на противоепидемичните мерки. Животът с коронавирус тепърва предстои.

Покварата на корупцията достигна МВР

Седмицата ни поднесе нова спецакция на прокуратурата по високите етажи на държавните органи. Да, не става въпрос за арест на кокошкари, телефонни измамници, крадци по села и хора, занимаващи се с отглеждането на марихуана, а реални арести в звеното на МВР, което трябва да се бори с организираната престъпност- ГДБОП. Началникът на дирекция “Вътрешна сигурност” и негов служител са задържани за подкуп.

Предмет на разследване е дейност на организирана престъпна група, занимаваща се основно с подкупи и упражняване на логистика, помощ, чадър върху дейността на престъпни групи, занимаващи се с наркотрафик не само на територията на България. По ирония на съдбата тази организирана престъпна група е в звеното, което трябва да се бори с организирани престъпни групи.

“Това, което описвам, не се е случвало в най-новата история на България – реализация от такъв размер. Във всяко стадо има мърша, каза главният прокурор Иван Гешев. “

Безаналоговата акция в ГДБОП показва, че покварата на корупцията е спуснала своите пипала във всеки един сектор на българската държава и сред всички прослойки на българския народ. Единствено справянето с този проблем генерално ще излекува България и ще даде тласък на едно по-добро развитие. Ако намеренията на новата прокуратура са искрени, то тя ще продължи в същия дух да разследва и арестува всеки един гражданин на тази страна, който си мисли, че е над закона, независимо от коя партия е, какъв е, с какво се занимава и колко пари има или няма.

“Света София” като ябълка на раздора

Една от най-големите световни исторически забележителности църквата музей “Света София” в Истанбул е на път да се превърне в поредната ябълка на раздора между турския лидер Реджеп Ердоган и Гърция, християнската и западната цивилизация. След поредицата от търкания и конфликти на геополитическата сцена между управляваната от Ердоган Турция и нейните съюзници от НАТО и ЕС, сега турският президент е напът да вкара страната си и в нов скандал на културно-историчеко ниво.

Преди почти век основателят на модерната турска държава Кемал Ататюрк превръща “Света София” в музей, който да служи за поклонническо място както на мюсюлманите, така и на християните и бъде символ за обединение и помирение между религиите.

“Това, което турското правителство и президентът Ердоган се опитват да направят днес, съживява и разпалва отново фанатичен национализъм и религиозни чувства. Това е опит за понижаване на стойността на паметника и международното му значение”, заявява гръцкия министър на културата Лина Мендони.

снимка: БГНЕС

Все по-голямата фанатичност и конфронтация на Ердоган рискуват да поставят южната ни съседка в една изключително неудобна и изолирана ситуация. При реализирането на подобна акция, това само ще бъде още един повод за засилване на, така или иначе, притеснително изстудяващите се отношения между Турция и нейните партньори и съюзници.


Share Follow

Leave A Reply