Д-р Асан Моллов е завършил медицина в МУ-София през 2009 г. и една година по-късно се премества в Испания, за да продължи професионалната си кариера, където работи и до днес. Придобива специалност по Трудова Медицина към Наварския Институт за Обществено и Трудово Здраве (Instituto de Salud Pública y Laboral de Navarra) и успешно защитава доцентска програма в Здравен Институт Карлос III (Instituto de Salud Carlos III) Мадрид. Развива практично-лективната част от специализацията в Болничен Комплекс на Навара (Complejo Hospitalario de Navarra), Памплона. Участва в редица научни изследвания, част от които публикувани в научни списания, някои от тях с висока стойност за развитието на съвременната медицина, пример за това е работа относно Атипичните прояви на Лаймската Болест (2020), Генетична педиспозиция за развитие на Паркинсон при работници, изложени на професионална експозиция с фитосанитарни продукти (2017), Medicina y Seguridad del Trabajo, Здравословно остаряване на работното място (2019) Salud Pública. През 2016 завършва Master en Medicina Clínica към AMIR. През 2018 година е избран за член на “Националната комисия по Трудова Медицина” към испанското министерство на здравеопазването. Затвърждава владеенето на испански език на научно техническо ниво в Instituto de Cervantes- Мадрид. От 2010 до 2014 г. придобива образование по Естетическа дерматология в Интернационална Дермоестетическа Корпорация със седалище във Валенсия, Испания и до днес развива дейност като лекар по Естетическа медицина.

Като лекар на първа линия, какви са Вашите впечатления от сблъсъка на човечеството с коронавируса?

Не е коректно да се разделят работниците в здравеопазването на първа и втора линия. Първа линия не може да функционира без съществената подкрепа на всички останали. Здравеопазването е отборна игра, екип с обща кауза в битката срещу COVID-19, и не е необходимо да поставяме въображаеми граници на разделение между тях. Всеки здравен работник,  от най-брилянтния лекар до почистващия персонал, е от съществено значение в борбата. Никой не беше подготвен за нещо такова. Всички специалисти в болницата, без значение дали си офталмолог, хирург или дерматолог, се превърнахме в лекари срещу коронавируса.

Във втората част на въпроса, човечеството винаги е било застрашено от пандемии. Има такива, които все още са активни, като например HIV. Да си припомним, че преди около 5 години бяхме застрашени от глобалното разпространение на Ебола. Смятам, че сме живели с усещането, че това са неща, които се случват някъде далеч и това няма да стигне до задния ни двор, а всъщност ни връхлетя през главния вход. Човечеството е неофобично, страхува се от всичко ново. И в това се крие ключът към това как да се справим с пандемията. Трябва да преодолеем страховете си от нови ситуации и да се изправим директно срещу вируса, защото това най-вероятно няма да е последната пандемия. Те са съществували, съществуват и ще продължат да ни застигат. COVID-19 е много тежък урок за човечеството, тъй като продължава да взема хиляди жертви, дадохме си сметка,  че сме по-уязвими, отколкото сме предполагали и ни свари абсолютно неподготвени за подобни ситуации.

Каква е ситуацията в Испания към момента?

Системата за обществено здраве в Испания се намира в челните места в световната класация на обществените здравни системи според различни показатели и критерии на СЗО (Световната Здравна Организация). Това позволи „кривата“ на пандемията да се огъне ефективно, без да колапсира здравната система, въпреки че беше на ръба да го направи. Ситуацията в Испания е почти напълно контролирана, като се има предвид само изолираните огнища, които се появяват в различни точки, благодарение на бързата намеса на местно ниво, разпространението се прекъсва навреме. Овладяването на малките огнища за момента не застрашава сериозното развие и широкото разпространение на вируса на национално ниво. Страната вече е извън етапите на четиристепенната деескалация и в момента живеем прочутата нова нормалност след епидемията, която промени много аспекти не само в областта на здравето, но и в живота като цяло. Болниците бавно възстановяват нормалността си с новите протоколи след COVID-19. В културно отношение Испания е страна на много близки междуличностни отношения, с много физически контакт и социална близост. Въпреки това изглежда, че по-голямата част от населението се адаптира добре към новите норми на социално дистанциране, миене на ръцете, екстремна хигиена, носене на маски…

На какво се дължи според Вас високата заболеваемост в страната? Смятате ли, че от части е заради многобройните направени тестове за наличие на COVID-19?

Испания, както и други големи европейски икономики като Италия, Франция, Германия и Обединеното кралство, поддържат интензивни международни отношения. Комуникацията с други страни благоприятства бързото разпространение на вируса в Западна Европа. Трябва също да вземем предвид, че една от основните индустрии в Испания е туризмът.  Ако не греша, почти 20 милиона туристи я посещават годишно. В началото на всичко това, по мое лично мнение, не бяха взети навреме достатъчно строги мерки. Продължаваха да се провеждат големи спортни събития, прочутите испански фиести, пристигането на туристи и други събития като масивни идеологически манифестации. И по отношение на проведените тестове, те могат само да потвърдят или отхвърлят наличието на инфекция, не са в пряка връзка на разпространението, нито на наличието на заразени в даден момент от време. Ако не очакваме да намерим пациенти с COVID, без значение колко тестове правим, няма да увеличим случаите. В крайна сметка вирусът е там със или без тест за потвърждение. Спрямо последното епидемиологично изследване, направено на национално ниво, само 5% от 47-милионното население на страната е било в контакт с вируса.

В България има доста противоречиви мнения относно бързите тестове и PCR тестовете. Какво е наблюдението Ви спрямо тях, кои са по-застъпени в Испания?

Към днешна дата разполагаме с три вида тестове: PCR, бързите тестове и серологично изследване. Разбира се, всеки от тях има своите индикации за употреба и своята полезност. Има различни видове бързи тестове, които могат да покажат в зависимост от вида на антителата, които търсим, 1 – скорошна инфекция или начален стадий, 2 – продължаваща към момента на тестваната инфекция или 3 – отминала инфекция. PCR тестът и стойността на показателя СТ cycle threshold може да потвърди или отхвърли продължаваща в момента на тестване инфекция и да се предвиди с относителна точност моментът на ѝ на отминаване. И може би най-чувствителната (това трябва да кажат специалистите) от всички е серологията, тъй като това е изследването, което може да определи в цифрово измерение скорошния или дългосрочния имунитет. Имаме още много да научим за вируса. Необходими са дългосрочни изследвания, с каквито не разполагаме в момента, за да можем да дадем категорични отговори на много въпроси, като например дали се придобива траен имунитет след прекаран COVID-19 и дори дали придобитият имунитет е качествен и може да ни предпази от повторно заразяване. Реализирането на тестове има изключителна важност в борбата срещу коронавируса. Всеки тест има своето предназначение и специфична индикация. Може би основната трудност е заложена в изработването на единни протоколи за действие и индикация на различите тестове. Възползвам се да подчертая и да не забравяме, че тези тестове са медицински инструмент и трябва да се ДОВЕРЯВАМЕ на специалистите в областта за тяхното използване и интерпретиране на резултатите. Искам да поясня, че да си направиш тест за коронавирус, не е като да пием кафе с приятели и да даваме мнения без критерии.

снимка: ЕПА/БГНЕС

Какви са предприетите мерки срещу разпространението на вируса?

Основно можем да разделим взетите мерки на три етапа. Първоначално беше пълното затваряне на населението под карантина на национално ниво. По време на втория етап се реализира четиристепенната деескалциа за излизане от пълната карантина, за да достигнем до третия етап на новата нормалност. В самото начало важно беше да се ограничи широкото разпространение на вируса между населението и същевременно се определиха професионалните области, които трябваше да продължат работа за поддържането на основни услуги, каквито без съмнение са здравните работници, полиция и всички останали заети в поддържане на основните елементи за правилното функциониране на системата. Огромна част от останалите работници, които не бяха определени като от първа необходимост, преминаха на режим на работа от домовете си. Затвориха се училищата, детските градини, фитнесите, баровете и ресторантите, молове и всички обществени места с капацитет за агломерация на много хора. Приоритет и най-важно беше да се предпази здравната система от евентуално колабиране. Факт е, че никой не очакваше, че толкова много хора ще се разболеят наведнъж за толкова кратко време. Можете да си представите положението в болниците, отделенията, коридорите, приемните и всички бяхме без опит в такава ситуация.
Вторият етап се извърши на четири нива с продължителност от две седмици всяко, за да се гарантира безопасността на населението и да се спре навреме деескалация, ако се беше възвърнала епидемията. Накрая това ни доведе до етап три – новата нормалност, трябва да се научим да съжителстваме с COVID- 19, защото очевидно е дошъл и най-вероятно ще остане сред нас, докато не намерим окончателно решение.

И на техническо ниво според протокола на министерството на здравеопазването коронавирусът се предава главно чрез респираторни капки над 5 микрона и чрез директен контакт със заразени секрети. Също така се предава и чрез аерозоли при терапевтични процедури при лечението на пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. Предпазните мерки срещу него включват мерки против въздушно- капкови инфекции на три нива: 1- стандартните, 2- предпазни мерки за близък контакт и 3- предпазни мерки за предаване на инфекция по въздушно-капков път. Основните ЕИП (екипи за индивидуална протекция) са ръкавици, шапка, водоустойчива престилка с дълги ръкави, защита за очите с уплътняваща рамка или прозрачен щит за лице и високоефективна маска FFP2 и FFP3 (N95).

Смятате ли, че в България се взеха по-навременни мерки, не толкова строги и въпреки това няма много заразени и смъртни случаи, каквито има в Испания?

Истината е, че ми е трудно да отговоря на този въпрос, защото не съм запознат подробно с действията на правителството и здравната система като цяло в България, тъй като последните месеци за мен бяха като 90-дневно дежурство. Малкото свободно време, което имах, го използвах за почивка и да се актуализирам с почти ежедневната промяна на протоколите. Почти като на шега, имаше дни с толкова промени, че изтичаше “срокът на годност” на новите протоколи, преди да успеем да ги прочетем. Актуалната информация, която достига до тази част на Европа, не знам дали е вярна или не, че нивото на новозаразените в България постепенно се увеличава. Надявам се да се вземат подходящи и навременни мерки, защото се уверихме, че не е шега и последиците от засягане на национално ниво могат да бъдат катастрофални. Важното е да бъдем предвидливи и да се освободим от нагласата че „това няма да ми се случи“, за да повишим чувствителността на населението максимално относно актуалната ситуация. Би било препоръчително нещо, което се обсъжда в Испания по отношение на ваксинацията срещу грип през настъпващата есен-зима, да се опита да се достигне 100% сред уязвимите групи: бременни, хронично болни, възраст над 60 години и всяка част от уязвимото население. Вече знаем, че COVID- 19 и грипът споделят общи “пътища” на действие.

снимка: iStock

Още в началото на епидемията в болниците имало ли е липса на медицински предпазни средства, облекла, респиратори, нужда от повече лекари?

Категорично НЕ, но е вярно, че имаше недостиг на световно ниво и наистина това се отрази и на Испания. Имаше адекватни мерки за защита, но мисля, че проблемът беше по-скоро в неправилното и неразумното използване поради незнание или страх. Средствата за защита на високо ниво започнаха да се използват на места, където нямаше нужда, и обратното. Например използването на маски FFP2 и FFP3 на места, където няма потенциален риск от заразяване, искам да кажа, че можеше да се видят хора по улицата, които от страх използват маски с висока защита, когато всъщност само хирургическа маска е достатъчна. И маски FFP2 и FFP3 наистина трябваше да се използват на места, където се лекуват заразените пациенти с риск от генериране на аерозол. Според специалистите по профилактика на професионалния риск, ако инфектираният пациент си сложи хирургическа маска, рискът от разпространение на инфекцията намалява с до 95%. Цялостната защита (маска на висока защита, очила, шапка, ръкавици, престилка) е потвърдено, че е от съществено значение при процедури, които генерират аерозоли, като интубация или екстубация на заразени пациенти и е задължително използването им от здравните работници в отделението за интензивно лечение. Искам да подчертая, че хирургическата маска е медицинско изделие и не е част от екипировката за лична защита. Предназначена е да защитава останалите от вас, но не ви защитава вас от другите, разбира се, в контекста на коронавируса всички трябва да положим усилия, за да предпазим себе си и останалите. Възползвам се да отбележа, че Испания е изключително солидарна страна. Почти всички икономически сектори се включиха в борбата срещу коронавируса, като реорганизираха продукцията си, за да снабдяват болниците със защитни материали, лекарства, дори респиратори и всичко необходимо, с оглед на рязкото увеличение на пациентите за толкова кратко време. Примерите за солидарност са безкрайни. Автомобилните фабрики, произвеждаха защитни шлемове, текстилните фабрики – защитно облекло, ресторантите снабдяваха безплатна храна за здравните работници, много хотели се превърнаха в болници за по-малко от 24 часа, друга част от хотелите осигуряваха настаняване на медицински лица, които не се прибираха по домовете си от страх да не заразят роднини и близки, полицията поздравяваха децата за рождените им дни, затворени и без възможност да празнуват, като им правеха шоу със сирена от улицата. Мога да дам многобройни примери. И не на последно място, аплодисментите на населението на прозорци и балкони в цялата страна в 20:00 ч всяка вечер в подкрепа на всички работещи в борбата срещу COVID-19. Това вълнуваше, окуражаваше и даваше сили на медицинския персонал всеки ден.

снимка: pixabay

Какви икономически мерки предприема Испания за справяне с кризата, как се подпомагат хората, останали без доход?

Трудно ми е да отговоря на този въпрос, тъй като е малко далеч от сферата ми на познания. Но в общи линии ще се опитам да синтезирам. Може би една от най-важните мерки, взети в консенсус между правителството и синдикатите, са така наречените ERTE или временна регулация на заетостта поради непреодолима сила за покриване на значителни спадове на активността в секторите, които съществено и рязко намалиха доходите си. Подпомогна се преференциалният характер на работа в домашни условия, както и правото да се коригират графиците и да се намали работният ден. Създаден беше механизъм за предоговаряне и отлагане на плащането на наема на бизнес помещения. Намалено беше ДДС на редица стоки и услуги, като пример – доставката на медицинско оборудване от национални производители за обществени, нестопански и болнични центрове беше сведено до 0%. Установен беше един месец мораториум върху изплащането на ипотечни заеми за уязвими групи. Правителството разшири минималния жизнен доход за домакинствата, засегнати от коронавирусната криза. Нормата е проектирана така, че хората с нулеви или оскъдни доходи по време на спешна ситуация, предизвикана от COVID -19, да имат достъп до помощта. Всички станахме свидетели, че икономиката е жива и се нуждае от движение, за да продължи да диша, защото, когато спря, се задъха. Има различни теории за това как ще се излезе от кризата след COVID- 19. Едни от най-разпространените модели са графиките с форма на V, W и U.

снимка: ЕПА/БГНЕС

По какъв начин държавата подпомага лекарите на първа линия?

Вложиха се и продължават да се влагат огромни усиля в предотвратяването и защитата от инфектиране на здравните работници. И в Испания са изключително добре развити отделенията по трудова медицина и защита от работни рискове. Именно тези отделения изиграха ключова роля в борбата срещу високия брой заразени здравни лица. Тези отделения трябваше да оценят степента на особена чувствителност на работещия персонал във връзка с коронавирусната инфекция и издаването на специален доклад за мерките за предотвратяване, адаптиране и защита. Базирайки се на научите доказателства към днешна дата, министерството на здравеопазването определи като уязвими групи за COVID- 19 работниците с диабет, сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония, хронична белодробна болест, имунодефицит, рак в активен стадий на лечение, бременност, наднормено тегло, хронични нефропатии и тези над 60 години. Въз основа на индивидуалния доклад се вземат превантивни технически решения, адаптирани към всеки конкретен случай, изразявайки се в това дали определен работник може или не трябва да продължи работа с пациенти, потвърдени с COVID-19.

Какъв съвет бихте дали на хората за ефикасно средство за предпазване от коронавирус?

Подпомагане на здравеопазване и увеличение на капацитета за грижи, както в първичната здравна помощ, също така и в болниците заедно с протоколизираното използване на тестовете, са основен стълб за овладяване на пандемията и трябва да бъде гарантиран гъвкав начин във функционално отношение. Задължително е наличието на единна система за епидемиологично наблюдение на централно ниво, която да получава ежедневна актуална информация, за да се позволи бърза реакция и да се осигури качествен мониторинг на епидемията. От специална важност остава ранната идентификация и ограничаване на източниците на зараза. Това включва разпознаването на симптомите в ранен стадий на заболяването, тестването, намирането и изолирането на случаите, карантиниране и наблюдение на близки контакти и идентифициране на потенциални огнища на предаване в специфични групи. Колективните мерки за защита са изключително важни. Разпространение и прилагане на хигиенни практики, честото миене на ръцете, физическо разстояние от метър и половина – два метра, наличието и използването на защитен материал между населението, каквито са маски, трябва да се увеличи през следващите месеци. От съществено значение е да се засилят мерките за лична хигиена във всички области и включително и на работните места и при всички възможни сценарии на експозиция. Хигиената на ръцете е основната мярка за предотвратяване и контрол на инфекциите. Покриването на носа и устата с кърпички, при кашляне и кихане и хвърлянето в кофа за боклук с капак, винаги трябва да се имат предвид. Ако няма налични кърпички или шалове, се препоръчва използването на вътрешната страна на лакът, за да не се замърсят ръцете. Избягване от докосване на очите, носа или устата. И най-важното поддържането на социално разстояние от 2 метра.


Share Follow

Leave A Reply