На 1 юли в Созопол ще бъде открит бюст-паметник на проф. Божидар Димитров, съобщиха от Националния исторически музей (НИМ). Събитието се организира по повод две години от кончината на изтъкнатия историк. В местния Археологически музей ще бъде открита и гостуваща фотоизложба на НИМ с надслов “Той живя за България”, която беше представена миналата година в залите на музея. Бюст-паметникът е дарение от Турхут Исмаил – личен приятел и съмишленик на Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев.

Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Роденият в Созопол Божидар Димитров (1945-2019) е известен български учен историк, публицист и общественик. Като дългогодишен директор на НИМ поставя във фокуса на общественото внимание проблемите на културно-историческото наследство – фактор за съхраняване на националната идентичност и възраждане на патриотизма сред българския народ.

Божидар Димитров
Снимка: БГНЕС

Животът си отдава на общонационална кауза, свързана с популяризирането на българската история и християнските ценности, но в своята същност остава неразривно свързан с родния си град. За своите заслуги към историята и съхраняването на традициите, през 2009 г. проф. Димитров е удостоен със званието почетен гражданин на Созопол. В негова памет, с решение на общината, една от улиците в центъра на Старият град и археологическия музей носят неговото име.


Share Follow

Leave A Reply