Европейският съюз публикува списък от 14 държави, за които ще отвори отново границите си от 1 юли, но реши да запази забраната за пътуване от Съединените щати, Русия и Бразилия, тъй като те все още отчитат значителен брой в новите случаи на COVID-19. Страните, които не са членове на съюза, на чиито граждани ще бъде позволено от утре (1 юли) да пътуват до държави от ЕС, са: Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай. Този т.нар. “безопасен списък” включва дестинации за пътувания, които не са от съществено значение.

снимка: Shutterstock

Гласуването на подобен “безопасен списък” от трети държави е насочено към подкрепа на туристическата индустрия в ЕС и туристическите дестинации, особено на страните от Южна Европа, които са най-силно засегнати от коронавирусната пандемия. Китай също ще бъде временно одобрен, въпреки че пътуванията ще бъдат позволени само ако китайските власти също разрешат страната да бъде посещавана от граждани на ЕС. Реципрочността е условие, за да се влезе в този “безопасен списък”. По това решение вече има постигнато квалифицирано мнозинство сред държавите членки на ЕС (поне 15 държави, съставляващи най-малко 65% от населението на съюза), така че не може да има вето по отношение на посочения по-горе списък.

Това, че на членовете на Европейския съюз е позволено да отворят границите си за граждани на изредените 14 държави, не означава, че те трябва задължително да се съобразят с това общо решение, тъй като то е предмет на всяко едно отделно правителство. На теория границите са отворени и между страните от Европейския единен пазар, който включва 27-те страни членки на ЕС плюс Швейцария, Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Великобритания.


Share Follow

Leave A Reply