За 30 минути ще се стига от Радомир до София след приключване на модернизацията на жп линията София-Перник-Радомир. Сега времетраенето на пътуването е около 1 час и 10 минути. Новата жп линия трябва да е готова и пусната в експлоатация до 2027 година, а днес на заседание на ОбС в Радомир съветниците са дали съгласие за нуждите на железницата да бъде променено предназначението на част от имоти, отредени за озеленяване, съобщиха от общинския пресцентър.

снимка: БГНЕС

До края на тази година трябва да бъде избран изпълнител, а догодина е предвидено да започнат процедурите по отчуждаването на имоти, както и самото строителство. Двете отсечки Перник-Радомир и София-Перник трябва да бъдат изцяло завършени и пуснати в експлоатация до 2027 г. След завършването им влаковете ще се движат двойно по-бързо, с максимална скорост до 160 км в час.

Предвидено е да бъде изграден и железопътен надлез за автомобили. На заседанието са присъствали представители на фирмата-проектант на трасето и на национална компания „Железопътна инфраструктура”. Те са уверили съветниците, че по време на строежа, няма да бъдат създавани затруднения за гражданите, които използват железопътен превоз, и ще бъде направено всичко възможно да не се прекъсва превозът на хора и товари.


Share Follow

Leave A Reply