Затварят кухнята на фирмата , доставяла развалена храна за едни от най-големите болници в София. От Агенцията по храните са открили множество нарушения след проверка. „Екип от инспектори е извършил проверка в обекта, където се приготвя храната. Установени са редица груби хигиенни нарушения. Намерени са и пакетирани храни с изтекъл срок на годност”, заяви Бистра Иванова от Българската агенция за безопасност на храните, пред Нова. И допълни, че „считано от днес обектът ще бъде с преустановена дейност”. „Недопустимо е да се предлагат такива храни на пазара, независимо за къде е предназначена тя”, категорична бе тя. „Силно озадачена съм от ситуацията. До момента не сме получили нито един сигнал, свързан с храната, която се приготвя в този обект”, допълни Иванова.

снимка: БГНЕС

Софийска градска прокуратура се самосезира по случая. Започна прокурорска проверка на изнесените данни. Служители на фирмата информирали относно използването на негодни продукти – мляко, плодове, зеленчуци, яйца и месо, за приготвяне на храна за тези болници. По техни думи, по изрично нареждане на ръководството на доставчика, готвачите прилагали конкретни начини за обработка на продуктите, както и в процеса на готвенето. Шефът на фирмата Борислав Радулов не е съгласен с нито едно от обвиненията. Според него храната е прясна и качествена. „Относно продуктите, които се получават всеки ден при мен в базата, те се закупуват всеки ден, всеки ден, сутрин. Няма как да има развалено яйце, прясно мляко или сирене. Така че що се отнася до продукти, всичко е изключително качествено”, заяви Радулов.

Шейново протест

От болница „Шейново” вече са изпратили писмо, с което прекратяват едностранно договора си с фирмата. От „Пирогов” са предприели същите действия. „За момента сме взели мерки да бъде прекратена тази обществена поръчка. Има обявена нова обществена поръчка. За момента, това можем да направим. Документите относно лошото качество на фирмата, вече са в един класъор. Има всекидневни обаждани от абсолютно всички клиники”, обясни Цветелина Евтимова, главна сестра на най-голямото лечебно заведение у нас. Фирмата ще продължи да доставя храна още около месец, за да се спазят процедурите по обществените поръчки.


Share Follow

Leave A Reply